”Saastuttajat ovat velkaa kehitysmaille” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Saastuttajat ovat velkaa kehitysmaille”

Sri Lankan ympäristöministeri Champaka Ranawaka
ehdottaa, että kehitysmaat saisivat velkojaan anteeksi teollisuusmaiden
aiheuttamaa ilmastonmuutosta ja ympäristötuhoja vastaan.

Sri Lankan ympäristöministeri Champaka Ranawaka ehdottaa, että kehitysmaat saisivat velkojaan anteeksi teollisuusmaiden aiheuttamaa ilmastonmuutosta ja ympäristötuhoja vastaan.

”Ulkomaanvelkamme on miljardi euroa, mutta ympäristökulumme nousevat paljon suuremmiksi, koska rikkaat maat ovat saastuttaneet ympäristömme ja meitä käsketään unohtamaan kehitys”, Ranawaka sanoo.

”Yhdysvallat on jo käyttänyt hyväksi luonnonvarojamme ja hidastanut kehitystämme. Nyt on maksun aika”, hän jatkaa ehdottaen, että ilmastonmuutoksen kehitysmaille aiheuttamat kulut korvataan velkahelpotuksilla ja edullisilla kaupan ehdoilla.

Ranawakaa on pidetty kansankiihottajana nationalististen mielipiteittensä takia. Hänen mielestään Sri Lankan hallitus on ollut liian lempeä ja suvaitsevainen tamilivähemmistöä kohtaan.

Ilmastoasiassa sähköinsinöörin koulutuksen saaneen Ranawakan vaatimus saa kuitenkin monen srilankalaisen ympäristönsuojelijan tuen. Hankkeen ajamista läpi kansainvälisillä areenoilla pidetään tosin melkoisena haasteena.

”Hänen näkemyksensä etnisistä konflikteista saattavat olla järjenvastaisia, mutta hän on viisas ympäristöasioissa ja monissa muissa kysymyksissä”, eräs luonnonsuojelija sanoo.

Maailmanpankin ympäristöasiantuntija Sumith Pilapitiya on samaa mieltä: ”Hänen näkemyksensä ovat erittäin valistuneita ja järkeviä.”

Ranawakan ministeriö nojaa yhdysvaltalaisessa Berkeleyn yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan rikkaiden maiden kehitysmaille aiheuttamat ympäristötuhot aiheuttavat enemmän kustannuksia kuin koko kolmannen maailman velka.

”Meillä on oikeus elää ja oikeus kehittyä, mutta rikkaat valtiot estävät sen”, Ranawaka sanoo.

Hänen muistuttaa, että sallittu hiilidioksidipäästöjen määrä on kaksi tonnia henkilöä kohti vuodessa. Sri Lankassa saastutus jää keskimäärin alle kolmannekseen sallitusta määrästä, kun taas amerikkalaiset ylittävät sen yli kymmenkertaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia