Saamelaisasiat on hoidettu Suomessa huonosti, oikeusministeri myönsi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saamelaisasiat on hoidettu Suomessa huonosti, oikeusministeri myönsi

Saamelaisten oikeuksista on pidetty Suomessa huonosti kiinni, oikeusministeri Tuija Brax totesi eilen keskiviikkona Ihmisoikeusliiton järjestämässä Perus- ja ihmisoikeusfoorumissa.

Saamelaisten oikeuksiin liittyvät asiat on hoidettu Suomessa huonosti, oikeusministeri Tuija Brax myönsi keskiviikkona Ihmisoikeusliiton järjestämässä Perus- ja ihmisoikeusfoorumissa eduskunnassa.

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Pauliina Feodoroff kiitti Braxia siitä, että kerrankin suomalainen korkean tason edustaja myönsi rehellisesti ja julkisesti valtion hoitaneen saamelaisten asioita puutteellisesti.

Saamelaisten oikeudet ja erityisesti niihin liittyvät ongelmat herättivät vilkkaan keskustelun foorumin saamelaisia koskevassa osiossa.

Suomi lintsaa sopimuksista

Useassa puheenvuorossa todettiin, että nyt on Suomessakin syytä siirtyä erilaisten selvitysten teosta oikeaan toimintaan saamelaisten oikeuksien toteuttamiseksi.

Suomi on esimerkiksi pyytänyt lisäaikaa lisäselvitysten tekemiseksi Pohjoismaisesta saamelaissopimuksesta. Ministeri Brax tosin lohdutti kuulijoita tiedolla, että tavoitteena on hyväksyä sopimus vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Foorumissa nousivat esille erityisesti saamelaisten maaoikeuteen liittyvät kysymykset ja Suomen vitkuttelu ILOn alkuperäiskansasopimuksen ratifioinnissa.

Suomi lupasi allekirjoittaa sopimuksen hakiessaan YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä vuonna 2006. Suomi valittiin neuvostoon, mutta sopimus on edelleen allekirjoittamatta.

Nyt "etsitään kysymyksiä, joihin tarttua"

Myös tilaisuudessa puhunut YK:n alkuperäiskansaerityisraportoija Rodolfo Stavenhagen totesi ihmetelleensä kovasti, miksei Suomi ole vielä hyväksynyt ILOn sopimusta.

Braxin perusteluiden mukaan vuonna 2006 oli vallassa toinen hallitus, ja hänen paikallaan istui toinen ministeri. Nämä antoivat tuolloin hyvin optimistisia lupauksia.

Brax kertoi, että ILOn sopimus on työlistalla vielä tällä vaalikaudella, mutta maaoikeuskysymys ei etene kauden aikana.

Oikeusministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön väliset neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Keskusteluissa etsitään saamelaisten oikeuksiin liittyviä kysymyksiä, joihin kuluvalla vaalikaudella voidaan tarttua.

Ihmisoikeusliiton järjestämässä kansallisessa Perus- ja ihmisoikeusfoorumissa pohditaan perus- ja ihmisoikeuksien tilaa Suomessa. Kaksipäiväinen foorumi jatkuu tänään torstaina muun muassa keskustelulla kansallisen ihmisoikeusinstituution tarpeesta Suomessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia