Ruuan hinta nousi taas | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruuan hinta nousi taas

Yhä useampi kehitysmaan perhe on joutunut pienentämään lastensa ruoka-annoksia ruuan hinnan viimeaikaisen nousun vuoksi.

Ruuan maailmanmarkkinahinta on noussut ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun 2011. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tilastojen mukaan hinta nousi joulu- ja tammikuun välillä lähes kaksi prosenttia.

Eniten nousi öljykasvien hinta, kolmella prosenttia. Myös viljan, sokerin, maitotuotteiden ja lihan hinta nousi. Siitä huolimatta ruuan hinta on edelleen seitsemän prosentia alempana kuin vuosi sitten tammikuussa.

FAO:n mukaan nousuun ei ole yhtä syytä. Viime aikoina varastotilanne on parantunut, sadosta odotetaan ennätyssuurta ja viimeiset puoli vuotta hinnat ovat laskeneet tai pysyneet samalla tasolla. Järjestön ekonomistin Abdolreza Abbassianin mukaan se osoittaa, miten ennustamatonta ruuan hinnan kehitys on.

Köyhät vähentävät ruuan kulutusta

Ruuan hinnan nousu heijastuu konkreettisesti etenkin kehitysmaiden perheiden tilanteeseen. Pelastakaa Lapset ry on tehnyt kyselytutkimuksen, jonka mukaan viidessä maassa lähes puolet perheistä on viimeisen vuoden aikana joutunut tinkimään ruuasta hintojen nousun takia. Noin kuudesosa oli ottanut lapsena pois koulusta ja pannut töihin lisätienestien hankkimiseksi.

Tutkimus tehtiin Intiassa, Nigeriassa, Pakistanissa, Perussa ja Bangladeshissa, joissa elää yli puolet maailman aliravituista lapsista.

Yhteensä aliravitsemus on syynä noin kolmasosaan alle 5-vuotiaiden kuolemista. Siitä huolimatta viime vuosina alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt. Pelastakaa Lapset kuitenkin pelkää, että ruuan hinnan nousu hidastaa kehitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia