Ruplan syöksy kotiuttaa Keski-Aasian siirtotyöläisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruplan syöksy kotiuttaa Keski-Aasian siirtotyöläisiä

Venäjän talouskriisi ajaa Keski-Aasian maiden siirtotyöläisiä takaisin kotimaihinsa. Se voi olla tuhoisaa maille, joiden työttömyys on jo nyt korkea.

(Kuva: Dmitry Dzhus / cc 2.0)

(IPS) -- Venäjän talouskriisi ajaa Keski-Aasian maiden siirtotyöläisiä takaisin kotimaihinsa. Se voi olla tuhoisaa maille, joiden työttömyys on jo nyt korkea.

Keskiaasialaisista Venäjällä työskentelee eniten uzbekistanilaisia. Vuonna 2013 heidän rahalähetyksensä kotimaahan tuottivat epävirallisten arvioiden mukaan noin neljänneksen Uzbekistanin bruttokansantuotteesta. Kirgisiassa osuudeksi arvioidaan noin 30 prosenttia ja Tadžikistanissa peräti puolet.

Venäjä alkaa tänä vuonna tentata siirtotyöläisiltä venäjän kielen, maan historian ja lainsäädännön perusteita. He joutuvat myös lääkärintarkastukseen, ja heidän on ostettava hintava sairausvakuutus. Työlupien hinnat yli kolminkertaistuvat.

Uudet säännöt eivät koske Euraasian unionin jäsenmaita. Kirgisian uskotaan liittyvän järjestöön alkuvuodesta, ja uusi tilanne saattaa kasvattaa Uzbekistanin ja Tadžikistanin jäsenhaluja.

Lisää uusi kommentti