Ruotsalaista öljy-yhtiötä syytetään väkivallan lietsonnasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruotsalaista öljy-yhtiötä syytetään väkivallan lietsonnasta

Ruotsalaisten johtama öljynporaushanke
Etelä-Sudanissa vuonna 1997 kiihdytti sisällissotaa ja rikoksia ihmisyyttä
vastaan, kansalaisjärjestöt syyttävät.

Ruotsalaisten johtama öljynporaushanke Etelä-Sudanissa vuonna 1997 kiihdytti sisällissotaa ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, kansalaisjärjestöt syyttävät.

European Coalition on Oil in Sudan -nimellä (Ecos) yhdistyneet järjestöt kehottavat Ruotsin, Itävallan ja Malesian hallituksia tutkimaan öljy-yhtiöidensä toimintaa Sudanissa.

Ruotsalainen Lundin Oil, malesialainen Petronas Carigali Overseas, itävaltalainen OMV Exploration ja sudanilainen Sudapet saivat 1997 Sudanin hallitukselta luvan porata öljyä Unity Staten alueella Etelä-Sudanissa.

Alue ei kuitenkaan ollut täysin hallituksen valvonnassa, ja väkivaltaisuudet kiihtyivät, kun öljynporaukselle raivattiin tietä pommituksin ja asein, järjestöt sanovat.


Öljy-yhtiö kiistää


Ecosin johtaja Egbert Wesselink on laatinut vuosien 1997-2003 tapahtumista raportin, jonka mukaan noin 12 000 ihmistä kuoli väkivallan ja nälän seurauksena. Monia raiskattiin ja kidutettiin, puoli miljoonaa karjaeläintä menetettiin ja 200 000 ihmistä pakeni kotoaan.

Wesselinkin mukaan Ruotsin ja Itävallan hallitukset ovat korvausvelvollisia, koska maat ovat sitoutuneet Sudanin sisällissodan vuonna 2005 päättäneeseen rauhansopimukseen.

Lundin Oil kiistää Ecosin väitteet valheellisina. Ruotsin ulkoministeriö kieltäytyy kommentoimasta yksittäisten yritysten tekemisiä.

"Alueen asukkaat ovat hyvin katkeria ja odottavat korvauksia vahingoista", sudanilaisen öljynporausalueen rauhanneuvoston sihteeri, pastori James Koung Ninrew sanoo.

"Lundin luulee, että myrsky menee ohi. Me aiomme estää sen tällä kertaa", Wesselink vakuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia