Ruoka: Kysyntä kasvaa Sahelissa, tarjonta ei | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruoka: Kysyntä kasvaa Sahelissa, tarjonta ei

Tuotanto on pysynyt samana kymmenen vuotta, vaikka väestö on kasvanut yli neljänneksen, kertoo uusi tutkimus.

Afrikan Sahelin alueen väestö kasvaa nopeammin kuin ruuan, polttoaineen ja eläinten rehun tuotanto. Se aiheuttaa heikon maataloustuotannon alueilla jatkuvan nälänhädän riskin, sanovat ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat.

Tutkijat analysoivat 22:n Sahelin alueen maan väestötrendejä sekä viljantuotantoa. Vuosina 2000–2010 alueen väestö kasvoi heidän mukaansa 367 miljoonasta 471 miljoonaan, eli noin 28 prosenttia. Väestönkasvu nosti ruuan, polttoaineen ja eläinten rehun tarvetta noin 2,2 prosenttia vuodessa, mutta viljantuotanto pysyi samaan aikaan käytännössä samana.

Trendi on huolestuttava, sillä väestö kasvaa edelleen, ja samaan aikaan tarjonnan ja kysynnän välinen ero näyttää kuroutuvan umpeen. Ilmastonmuutos pienentää satoja entisestään, ja alue on muutenkin haavoittuvainen kuivuudelle, tutkijat muistuttavat.

Sahelin alue on Saharan autiomaan eteläpuolella sijaitseva savannivyöhyke. Se kärsii säännöllisesti kuivuudesta ja ruokapulasta. Kesällä 2012 noin 19 miljoonaa ihmistä alueella kärsi ruuan puutteesta, ja alueella tarvitaan edelleen ruoka-apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia