Ruoan hinta kääntyi uuteen nousuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruoan hinta kääntyi uuteen nousuun

Kesäkuussa uutisoitiin ruoan hinnan merkittävästä laskusta, mutta kuivuus on kääntänyt viljan hinnan nousuun, FAO kertoo.

YK:n maatalousjärjestö FAO:n ruoan maailmanlaajuista hintakehitystä mittaava ruokaindeksi nousi heinäkuussa kuusi prosenttia. Sitä ennen hinnat olivat laskeneet kolme kuukautta.

Järjestön mukaan viljan ja sokerin kallistuminen selittävät valtaosin indeksin muutoksen. Liha- ja maitotuotteiden hintojen muutokset ovat olleet vähäiset.

Erityisesti maissin hinta kallistui lähes neljänneksellä heinäkuussa, koska Yhdysvaltojen laajamittainen kuivuus on pienentänyt maissisatoja. Vehnän hinta kohosi lähes kuudenneksen. Se johtuu Venäjän heikentyneistä sato-odotuksista sekä vehnän kysynnän kasvusta maissin korvikkeeksi.

Riisin hinta on sen sijaan pysynyt lähes muuttumattomna ja lihan hinta on edelleen vähän laskenut.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam Internationalin mukaan vaaditaan pikaisia toimia, jotta maailman nälkäisten määrä ei kasvaisi useilla miljoonilla.

Erityisesti Oxfam odottaa, että G20 -maat muuttaisivat politiikkaansa ja ryhtyisivät investoimaan pienviljelyyn. EU:n ja Yhdysvaltojen tulisi muuttaa biopolttoaineiden tuotantoa, johon käytetään 40 prosenttia yhdysvaltalaisesta maissista.

G20-maat ovat neuvotelleet YK:n maatalousvirkamiesten kanssa toimista, joilla ruoan hintojen kohoaminen voitaisiin estää, Financial Times kertoo. Tarkoituksena on järjestää puhelinkonferenssi kuun lopussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia