Roska jalostuu intialaisnaisten käsissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Roska jalostuu intialaisnaisten käsissä

Naiset ovat julistaneet roskat pannaan jäteongelmasta kärsivässä Kovalamissa.

Naiset ovat julistaneet roskat pannaan Kovalamissa, joka on matkailijoiden suosima kaupunki Arabianmeren rannalla Intiassa. Samalla he hankkivat tuloja kierrätystuotteilla.

"Ajatus jätteestä raaka-aineena tuntui ensin mahdottomalta, mutta käsityksemme muuttui matkan varrella", Leenaksi esittäytyvä nainen kertoo.

Hän vetää naisten oma-apuryhmää Kovalamissa 12 kilometrin päässä Keralan osavaltion pääkaupungista Thiruvananthapuramista.

"Vanhoista sanomalehdistä, juutista, kookospähkinän kuorista ja käytetyistä vaatteista voi valmistaa ällistyttävän monenlaisia tuotteita", Leena jatkaa osoittaen tavararöykkiöitä olohuoneessaan.

Muutama vuosi sitten perustettu ryhmä ryhtyi ensin tekemään ympäristöystävällisiä korvikkeita muovipusseille. Tukea tuli Thanal-järjestöltä, joka perusti vuonna 2001 Nollajätekeskuksen (ZWC) Kovalamiin.

Asenne ratkaisee

ZWC haluaa pidentää tavaroiden elinkaarta ja vähentää roskaa. Hanke jatkuu, vaikka sille ei ole saatu viranomaisten tukea, kampanjaa johtava Sabeena Beevi sanoo.

Hän korostaa asennemuutosta, jonka ansiosta jäte aletaan nähdä käyttökelpoisena materiaalina.

ZWC on kouluttanut yli 2 000 naista valmistamaan käyttötavaraa jätteestä. Valikoimassa on muun muassa mukeja, kulhoja, lusikoita, saippuakoteloita, avaimenperiä ja kukkavaaseja.

Naiset työskentelevät usein kotona, ja tuotteita myydään ovelta ovelle tai tilauksia vastaan. Keskitettyä jakelua hoitamaan perustettiin hiljan osuuskunta.

Kovalamin järjestöt haluavat olla esimerkkinä koko osavaltiolle. Kerala tuottaa viranomaisten mukaan päivässä 3 000 tonnia jätettä, josta vain puolet käsitellään.

Lajittelua ja siivousta

Kovalamin nollajätekampanja juontuu 1900-luvun lopulta, jolloin kaupunkilaiset nousivat vastustamaan jätteenpolttolaitoksen rakentamista, Thanalin johtaja C. Jayakumar kertoo.

Hanke haudattiin, ja Thanal teki oman selvityksen auttaakseen ratkaisemaan jäteongelman. "Se loi perustan nollajäteohjelmalle", Jayakumar sanoo.

Biojätteen hyödyntämiseen hankittiin useita biokaasulaitoksia, joista saadaan halpaa ja ympäristöystävällistä polttoainetta.

Kovalamiin on perustettu jätekeskuksia, joissa kaikki tavara lajitellaan käyttökelpoisiin, kierrätettäviin, korjattaviin ja poisheitettäviin. Aika ajoin järjestetään rantojen siivoustalkoita, joihin osallistuu paljon vapaaehtoisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia