Uutiset Romanit Euroopassa

Romanien terveys selvästi muita eurooppalaisia heikompi

Euroopan suurimman vähemmistön kokemalla syrjinnällä on selvä vaikutus terveyteen, sanotaan EU-komission tutkimuksessa.
(Kuva: Wikimedia Commons / cc 2.0)

Euroopan suurimman vähemmistön kokeman syrjinnän vaikutus hyvinvointiin on hyvin tiedossa, mutta tarkka tieto mantereen romanien terveydestä puuttuu, sanotaan EU-komission tilaamassa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa arvioitiin saatavilla olevaa tietoa romanien terveydentilasta 28 EU-maassa, Norjassa, Liechtensteinissa ja Sveitsissä, ja keskityttiin erityisesti valtioihin, joiden alueella oli suuria romanivähemmistöjä.

Tutkijoiden mukaan romanien muita eurooppalaisia heikompi terveydentila on ollut jo pitkään tiedossa. Esimerkiksi YK:n kehitysohjelman UNDP:n viime vuosikymmenellä tekemän selvityksen mukaan kolmasosa Euroopan 35–54-vuotiaista romaneista kertoi arkea haittaavista terveysongemista ja kaksi kolmasosaa vastaajista sanoi, ettei heillä olisi varaa reseptilääkkeisiin, komission raportissa sanotaan.

Nyt kerätyn tilastotiedon perusteella on myös selvää, että Euroopan romaneilla on myös selvästi lyhyempi elinajanodote kuin muilla eurooppalaisilla ja useimmissa Kaakkois-Euroopan valtioissa romanien lapsikuolleisuus on korkea. Erityisen heikoilla romanien tilanne on Bulgariassa, jossa vuoden 2009 tuhkarokkoepidemian potilaista lähes 90 prosenttia oli romaneja.

Tutkijat olivat kuitenkin yllättyneitä, että syrjinnästä ja heikosta terveydentilasta kertovista tutkimustuloksista huolimatta romaneja koskeva kansanterveydellinen tieto on hyvin hajanaista ja sisältää suuria aukkoja.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Euroopan romaniväestön terveydentilasta ei ole tarkkaa yleiskuvaa ja tietämyksen puute hankaloittaa merkittävästi toimenpiteitä romanien terveydentilan parantamiseksi, raportissa sanotaan.

"Romaniväestön terveydentilan selvittäminen on aito eurooppalainen ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan koko Euroopan kattavaa tutkimusta ja sitoutumista", raportissa sanotaan.

Suurista kansainvälisistä järjestöistä Euroopan romaniväestön tilanteen parantamiseksi työskentelevät tällä hetkellä EU-komission lisäksi Euroopan perusoikeusvirasto FRA, UNDP ja Maailmapankki. Euroopassa asuu arvioiden mukaan noin kymmenen miljoonaa romania.

Romanit Euroopassa ihmisoikeudetterveys Eurooppa

Lue myös

Romanien asema YK:n syynissä

YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman.

Serbian romanit kurjissa oloissa EU-tuesta huolimatta

EU myönsi Belgradille rahaa häädettyjen romanien asuttamiseen, mutta kolme vuotta myöhemmin moni elää yhä metallikonteissa, moittii Amnesty International.

Romanien syrjintä yhä räikeämpää kautta Euroopan

Lupaukset romanien oikeuksien parantamisesta ovat jääneet puheiden tasolle, sanovat järjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.