Romaniasta löytyi salattu CIA:n vankila | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romaniasta löytyi salattu CIA:n vankila

Kansainvälinen media on löytänyt Bukarestista rakennuksen, jossa CIA on pitänyt terroriepäiltyjä.

(Kuva: Aapo Haapanen / cc 2.0)

Saksalaismediat sekä yhdysvaltalainen uutistoimisto AP ovat kertoneet löytäneensä terroriepäiltyjen säilyttämiseen ja kuulusteluun käytetyn vankilan sijainnin Romanian pääkaupungissa Bukarestissa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ylläpitämä vankila on sijainnut rakennuksessa, joka kuuluu Romanian valtion ORNISS-elimelle. Se säilyttää EU:hun ja Natoon liittyvää salaista tietoa.

Vankila avattiin vuonna 2003, ja se suljettiin muiden CIA-vankiloiden tavoin vuoden 2006 toukokuuhun mennessä. Myös Thaimaassa, Liettuassa ja Puolassa on Romanian lisäksi epäilty olleen salaisia vankiloita.

Romanian vankilan olemassaoloa on uumoiltu pitkään, mutta vasta AP sekä saksalainen tv-kanava ARD ja sanomalehti Süddeutsche Zeitung paljastivat sen sijainnin. ARD esitti aiheesta ohjelman viime viikolla.

Vankilassa on pidetty muun muassa syyskuun 11:nnen päivän iskujen pääsuunnittelijaa Khalid Sheikh Mohammedia, joka siirrettiin vuonna 2006 Guantánamoon.

Nimettömänä pysyttelevien Yhdysvaltain entisten tiedusteluviranomaisten mukaan pidätettyjen ei annettu nukkua, heidän päätään pidettiin veden alla, heitä läimäyteltiin ja pakotettiin seisomaan kivuliaissa asennoissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut Romaniaa avaamaan uudelleen tutkinnan salaisista vankiloista. ORNISS on kiistänyt tiedot vankilasta. CIA on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Lisää uusi kommentti