Rikkaat maat leikkasivat jälleen kehitysapua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaat maat leikkasivat jälleen kehitysapua

Suomi leikkasi apuaan vähiten OECD:n kehitysapukomitean maista.

Rikkaat maat leikkasivat kehitysapuaan viime vuonna jo toista vuotta peräkkäin, käy ilmi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n tilastoista.

OECD:n kehitysapukomitean DAC:n jäsenmaat antoivat tilastojen mukaan vuonna 2012 kehitysapua vajaat 126 miljardia dollaria eli noin 98 miljardia euroa, mikä on neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.

Jos ei lasketa vuotta 2007, jolloin poikkeukselliset velkahelpotukset lopetettiin, pudotus on suurin sitten vuoden 1997. Sen taustalla ovat OECD:n mukaan talouskriisi sekä euroalueen vaikeudet, jotka ovat saaneet monet hallitukset kiristämään budjettiaan. Eniten apua ovat leikanneet eurokriisistä kärsivät maat, kuten Espanja, Italia, Kreikka ja Portugali.

Samaan aikaan apua on siirretty köyhimmistä maista keskituloisiin. Esimerkiksi vähiten kehittyneiden maiden saama kehitysapu on pudonnut lähes 13 prosenttia.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría on leikkaustrendistä huolissaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että yhdeksän maata on onnistunut lisäämään apua. Eniten apua lisäsivät viime vuonna Australia, Kanada ja Islanti. Suomi kuuluu leikkaajien joukkoon, mutta se on leikannut DAC:n jäsenmaista vähiten, 0,4 prosenttia.

Myös EU:n kehitysyhteistyöjärjestöjen katto-organisaatio CONCORD on pettynyt lukuihin.

"Eurooppalaiset johtajat leikkaavat nyt apua harkitsemattomasti, vaikka leikkaukset voivat aidosti vahingoittaa maailman köyhimpien maiden ihmisiä ja heidän toimeentuloaan", sanoo järjestön kehitysasiantuntija Zuzana Sladkova.

DAC:n antama kehitysapu kattaa suurimman osan maailman kehitysavusta. Komiteassa on Islannin maaliskuisen liittymisen jälkeen 25 jäsenmaata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia