Rauhanpalkinto somalimaalaisnaiselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanpalkinto somalimaalaisnaiselle

Solidaarisuuden kumppanijärjestön johtaja Shukri Ismail saa rauhanpalkinnon Somalimaan jälleenrakennustyöstä.

Somalimaan nuorten kouluttamiselle omistautunut Shukri Ismail saa tänä vuonna ajatushautomo International Crisis Groupin (ICG) rauhanpalkinnon.

Lisäksi ICG palkitsee kolme muuta naista, jotka ovat sen mukaan omistaneet elämänsä edistääkseen rauhallista, oikeudenmukaista ja avointa yhteiskuntaa maailman eniten konflikteissa vaurioituneilla alueilla.

Shukri Ismaililla on yhteyksiä myös Suomeen, sillä hän on hallituksen puheenjohtaja Candlelight for Health and Eduation (CLHE) -järjestössä, joka on suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön Solidaarisuuden kumppani.

Yhdysvaltoihin sotaa paennut Ismail palasi Somaliasta irtautuneeseen Somalimaahan takaisin vuonna 1995. Hän perusti CLHE-järjestön kouluttaakseen nuoria, jotka olivat menettäneet sodan vuoksi monia mahdollisuuksia.

"Ajattelin, että Somalimaa on menettänyt kokonaisen sukupolven sodille ja että ainakin voisin pelastaa seuraavan sukupolven", Ismail muisteli maailma.netin haastattelussa marraskuussa 2010.

Nykyisin CLHE ylläpitää ammattikouluja eri puolilla maata, edistää perusterveydenhuoltoa, suojelee ympäristöä, kehittää väestön elinkeinomahdollisuuksia ja edistää erityisesti naisten asemaa.

Esimerkiksi työ naisten sukuelinten silpomista vastaan on alkanut tuottaa tulosta, ja nyt maassa ajetaan silpomisen kieltävää lakialoitetta.

Ismail on toiminut myös Somalimana vaalikomitean ainoana naisjäsenenä vuosina 2004–2008.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton jakaa rauhanpalkinnon juhlaillallisilla joulukuun 16. päivänä 2011 New Yorkissa. Muut palkitut ovat tunisialainen radiotoimittaja Sihem Bensedrine, Guatemalan ensimmäinen naispuolinen yleinen syyttäjä Claudia Paz y Paz Bailey ja Afganistanin itsenäisen ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Sima Samar.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia