Raportti: YK iso bisnes yksityisille turvallisuusfirmoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: YK iso bisnes yksityisille turvallisuusfirmoille

YK palkkaa yksityisiä turvallisuusfirmoja siitä huolimatta, että osa niistä on yhdistetty väärinkäytöksiin, raportti kertoo.

YK käyttää yhä enemmän yksityisiä turvallisuusfirmoja operaatioissaan. Vaarana on, että niiden annetaan vaikuttaa organisaation keskeisiin turvallisuuslinjauksiin, sanotaan Global Policy Forumin uudessa raportissa.

Viime vuosina solmittujen turvallisuussopimusten arvo on lähes tuplaantunut. Vuosina 2006-2007 tehtyjen sopimusten arvo oli 44 miljoonaa dollaria, kun se vuonna 2010 oli 76 miljoonaa dollaria.

Raportin mukaan YK ei käytä yrityksiä vain aseettomiin turvallisuuspalveluihin, vaan myös riskianalyyseihin, turvakoulutukseen ja logistiseen tukeen.

Osa palkatuista yrityksistä on yhdistetty viattomien siviilien kuolemiin, taloudellisiin väärinkäytöksiin ja laittomaan ihmiskauppaan, jolta YK on sulkenut silmänsä jo pitkään. Yhtään väärinkäytöstä ei tosin ole raportoitu YK:n alaisena.

YK:n tiedottaja Martin Nesirkyn mukaan YK:n sopimuslinjaukset ovat kehittyneet ja niitä kehitetään jatkossakin.

"Merkille pantavat erot turvallisuusfirmojen tavoissa tehdä työnsä on pidettävä mielessä."

Global Policy Forumin mukaan yritysten käyttö on vaarallista ja voi pikemminkin lisätä kuin vähentää hyökkäyksiä YK:n henkilöstöä ja rakennuksia kohtaan. YK:n tulisi uudelleen arvioida auttavatko valitut toimeksisaajat työssä demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia