Uutiset

Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma

Maailmassa on kaksi miljardia ylipainoista ja kaksi miljardia hivenainepuutteesta kärsivää. Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta, sanovat tutkijat.
Ranskalaisia ja makkaroita lautasella
Epäterveellinen ruoka on yhä useamman maan vitsaus. (Kuva: brianfagan / Flickr.com / CC BY 2.0)

Lähes jokaisella maailman maalla on jokin ravitsemukseen liittyvä vakava haaste – aliravitsemusta, ylipainoisuutta tai molempia, summaa tuore Maailman ravitsemusraportti (pdf).

Ravitsemusalan tutkijoiden kokoamassa raportissa käsitellään 140:tä maata ja ravitsemustilanteen mittareina kolmea asiaa: alle 5-vuotiaiden pienikasvuisuutta, lisääntymisikäisten naisten anemiaa sekä aikuisten naisten ylipainoa. 88 prosentilla maista oli vähintään kaksi näistä ongelmista, raportissa kerrotaan.

”Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta ravitsemuksen suhteen tai riskinä on koko inhimillisen kehityksen jarruttaminen. Emme saavuta mitään kestävän kehityksen tavoitteista, ellei kaikkiin virheravitsemuksen muotoihin puututa”, sanoo raportin asiantuntijaryhmän rinnakkaispuheenjohtaja Corinna Hawkes tiedotteessa.

Raportin mukaan ylipainoisia tai liikalihavia on nyt kaksi miljardia. Lähes kaikissa maissa ilmiö on kasvussa. Alle 5-vuotiaista 41 miljoonaa on ylipainoisia. Samaan aikaan raudan ja A-vitamiinin kaltaisten hivenaineiden puutteesta kärsii noin kaksi miljardia ihmistä. Pienikasvuisia lapsia on 155 miljoonaa ja alipainoisia 52 miljoonaa, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ravitsemustilanteen parantamiseen tarvitaan lisää resursseja mutta myös lisää toimenpiteitä.

”Kyse ei ole vain siitä, että tarvitaan lisää rahaa – vaikka sekin on tärkeää – mutta pitää myös rikkoa siiloja ja puuttua virheravitsemukseen yhtenäisemmällä tavalla yhdessä muiden kehitykseen vaikuttavien tekijöiden kanssa”, sanoo tutkijaryhmän neuvonantaja Emorn Udomkesmalee.

Raportti julkaistiin viime lauantaina Milanossa, jossa järjestettiin maailman ravitsemuskonferenssi. Maailman maat lupasivat siellä noin 640 miljoonaa dollaria (549 miljoonaa euroa) lisää ravitsemusongelmien hoitoon, kertoo brittilehti The Guardian.

ruokaterveysravinto/aliravitsemus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.