Raportti: Tyttöjen koulunkäynti tyssää usein alakouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Tyttöjen koulunkäynti tyssää usein alakouluun

Tyttöjen koulutukseen vaaditaan reilusti lisää varoja maailmanlaajuisesti, sanoo Plan.

Maailmassa 75 miljoonaa tyttöä ei pääse koskaan kouluun ja moneen kouluun pääsevän koulutie katkeaa usein alakouluun, kerrotaan kehitysyhteistyöjärjestö Planin tuoreessa raportissa.

Järjestön mukaan monissa maailman maissa on edelleen normina alkaa kohtelemaan teini-ikäisiä tyttöjä aletaan kohdella kuten aikuisia. Tällöin koulu jää kesken, kun aika kuluu kotitöihin ja äitiyteen valmistumiseen.

Plan vaatiikin yhdeksänvuotista peruskoulutusta kaikille lapsille. Tavoitteet tyttöjen koulunkäynnin parantamiseksi tulisi järjestön mukaan kirjata myös YK:n vuosituhattavoitteiden jälkeiseen kehitysagendaan.

"Tyttöjen laadukas koulutus on yksi parhaista keinoista katkaista sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyyden kierre", raportissa sanotaan. Koulutetut tytöt huolehtivat omasta ja perheensä terveydestä ja sijoittaat ansionsa perheen ja yhteisön hyväksi.

Teini-ikäiset tytöt kohtaavat myös yhä enemmän seksuaalista väkivaltaa ja sen uhkaa. Raiskaukset ja lapsiavioliitot katkaisevat monen koulutien, raportissa sanotaan. Koulutusta rajoittavat myös puutteellinen lainsäädäntö, aseelliset konfliktit ja luonnonkatastrofit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia