Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.

Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Ahtaajia töissä Bangladeshin Chittagongissa. Bangladeshissa poljetaan työntekijöiden oikeuksia eniten ITUCin tuoreen raportin mukaan. Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0.

Monissa maissa rikotaan työntekijöiden oikeuksia yhä enemmän. 85 prosenttia tutkituista maista rikkoo lakko-oikeutta, 80 prosenttia kollektiivista neuvotteluoikeutta ja 74 prosenttia oikeutta liittyä ammattiliittoon, selviää ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin tuoreesta selvityksestä (pdf).

Vuodesta 2014 alkaen julkaistussa raportissa astetaan järjestykseen 144 maata sen mukaan, miten hyvin ne kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia.

ITUCin mukaan tilanne on raportin julkaisuhistorian aikana nyt huonoimmillaan. Esimerkiksi ammattiliittojen rekisteröintiä estävien maiden määrä on noussut 86:sta 89:ään.

Uusi trendi on se, että monissa maissa ammattiyhdistysjohtajia tarkkaillaan tavoitteena yrittää lisätä pelkoa ja painostusta itsenäisiä ammattiliittoja kohtaan.

51 maassa työntekijöihin kohdistetaan väkivaltaa, 61 maassa pidätyksiä.

Alueista vaikein tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mikä johtuu etenkin konflikteista. Kymmenen pahinta yksittäistä maata ovat Bangladesh, Brasilia, Kolumbia, Egypti, Honduras, Intia, Kazakstan, Filippiinit, Turkki ja Zimbabwe.

Vihreää, eli parasta kategoriaa, näkyy vain osassa Eurooppaa sekä Latinalaisen Amerikan Uruguayssa. Myös Suomi kuuluu parhaaseen kategoriaan.

ITUCin mukaan työntekijöiden oikeuksien polkeminen on vaikuttanut koronaviruspandemiaan ja saanut toisaalta monet maat käyttämään pandemiaa hyväkseen polkeakseen oikeuksia lisää.

”Monissa maissa liittojen sortaminen ja se, että hallitukset ovat kieltäytyneet kunnioittamasta oikeuksia ja ottamasta osaa sosiaaliseen dialogiin, on altistanut työntekijät sairauksille ja kuolemalle ja estänyt maita taistelemasta pandemiaa vastaan tehokkaasti”, sanoo järjestön pääsihteeri Sharan Burrow tiedotteessa.

Raportista tiedotti Suomessa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia