Uutiset

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.
Ahtaajia töissä Bangladeshin Chittagongissa. Bangladeshissa poljetaan työntekijöiden oikeuksia eniten ITUCin tuoreen raportin mukaan. (Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0)

Monissa maissa rikotaan työntekijöiden oikeuksia yhä enemmän. 85 prosenttia tutkituista maista rikkoo lakko-oikeutta, 80 prosenttia kollektiivista neuvotteluoikeutta ja 74 prosenttia oikeutta liittyä ammattiliittoon, selviää ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin tuoreesta selvityksestä (pdf).

Vuodesta 2014 alkaen julkaistussa raportissa astetaan järjestykseen 144 maata sen mukaan, miten hyvin ne kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia.

ITUCin mukaan tilanne on raportin julkaisuhistorian aikana nyt huonoimmillaan. Esimerkiksi ammattiliittojen rekisteröintiä estävien maiden määrä on noussut 86:sta 89:ään.

Uusi trendi on se, että monissa maissa ammattiyhdistysjohtajia tarkkaillaan tavoitteena yrittää lisätä pelkoa ja painostusta itsenäisiä ammattiliittoja kohtaan.

51 maassa työntekijöihin kohdistetaan väkivaltaa, 61 maassa pidätyksiä.

Alueista vaikein tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mikä johtuu etenkin konflikteista. Kymmenen pahinta yksittäistä maata ovat Bangladesh, Brasilia, Kolumbia, Egypti, Honduras, Intia, Kazakstan, Filippiinit, Turkki ja Zimbabwe.

Vihreää, eli parasta kategoriaa, näkyy vain osassa Eurooppaa sekä Latinalaisen Amerikan Uruguayssa. Myös Suomi kuuluu parhaaseen kategoriaan.

ITUCin mukaan työntekijöiden oikeuksien polkeminen on vaikuttanut koronaviruspandemiaan ja saanut toisaalta monet maat käyttämään pandemiaa hyväkseen polkeakseen oikeuksia lisää.

”Monissa maissa liittojen sortaminen ja se, että hallitukset ovat kieltäytyneet kunnioittamasta oikeuksia ja ottamasta osaa sosiaaliseen dialogiin, on altistanut työntekijät sairauksille ja kuolemalle ja estänyt maita taistelemasta pandemiaa vastaan tehokkaasti”, sanoo järjestön pääsihteeri Sharan Burrow tiedotteessa.

Raportista tiedotti Suomessa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

ihmisoikeudettyö SASK ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen