Raportti: Talouskriisi lisännyt syrjinnän riskiä työmarkkinoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Talouskriisi lisännyt syrjinnän riskiä työmarkkinoilla

ILO:n tekemän selvityksen mukaan erityisesti ulkomaisten siirtotyöntekijöiden ja naisten asema työelämässä on heikentynyt.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuorein raportti kertoo syksyllä 2008 alkaneen talouskriisin luoneen tilaa työmarkkinoilla ilmenevälle syrjinnälle. Syrjinnänvastaisista sopimuksista ja syrjintää torjuvan lainsäädännön kehittymisestä huolimatta erityisen kovaa kohtelua työmarkkinoilla ovat saaneet kokea ulkomaalaiset siirtotyöläiset.

Syrjintäraportin mukaan talouskriisi on vähentänyt siirtotyöläisille tyypillisten alojen työvoiman kysyntää. Siirtotyöläiset ovat joutuneet myös talouskriisin ruokkimien populististen ratkaisujen kärsijöiksi: joissain maissa viranomaiset ovat kehottaneet yrityksiä suosimaan irtisanomistapauksissa ulkomaisia työntekijöitä kotimaisen työvoiman sijaan.

Talouskriisillä on ollut vaikutus myös ulkomaisten työntekijöiden työlupien määrän vähenemiseen sekä syrjinnänvastaisten organisaatioiden taloudellisen tuen supistamiseen.

Merkittävänä työmarkkinoilla ilmenevänä syrjinnän muotona ILO nostaa esiin myös rotusyrjinnän, mikä näkyy Euroopassa erityisen selvästi romanien työllistämisessä. Myös naisten syrjintä jatkuu ja näkyy useilla työllisyyden eri osa-alueilla. Lisäksi raportissa arvioidaan uskonnolliseen suuntaukseen perustuvan syrjinnän lisääntyneen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia