Raportti: Rikkaat maat ovat lupauksistaan huolimatta melkein kolminkertaistaneet hiilivoimaloiden tuen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Rikkaat maat ovat lupauksistaan huolimatta melkein kolminkertaistaneet hiilivoimaloiden tuen

G20-maat lupasivat kymmenen vuotta sitten luopua fossiilisten polttoaineiden tuista, mutta kehitys on ollut hidasta. Ne ulkoistavat päästöjä etenkin ulkomaille tukemalla muissa maissa hiilivoimaa, selviää tuoreesta raportista.

Hiilivoimalan piippuja veden rannalla

Uusi raportti kritisoi G20-maita hiilivoiman tukemisesta. Kuva Puolan Rybnikistä. Kuva: Hans Permana / CC BY-NC 2.0.

G20-maat tukevat yhä miljardeilla dollareilla hiilivoimaa vuosittain, vaikka ne lupasivat jo vuonna 2009 lopettaa fossiilisten polttoaineiden tuen keskipitkällä aikavälillä, kerrotaan tuoreessa raportissa.

Brittiläisen kehitystutkimuslaitoksen Overseas Development Instituten (ODI) raportin mukaan monet maat ovat kyllä ottaneet edistysaskeleitakin, mutta G20-maiden tuki nimenomaan hiilivoimaloiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen melkein kolminkertaistui vuosina 2014–2017 17 miljardista dollarista 47 miljardiin.

G20-maat käyttävät vuosittain yhteensä ainakin 63,9 miljardia dollaria (56,2 miljardia euroa) hiileen, joka on suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Määrä on todennäköisesti suurempi, sillä maat eivät kerro tuistaan avoimesti, raportissa todetaan.

Monet maat tukevat hiilivoimaa ulkomailla. G20-maiden kokousta tällä viikolla isännöivä Japani tukee vuosittain ainakin viidellä miljardilla dollarilla hiilivoimaa muissa maissa, vaikka pääministeri Shinzo Abe on vaatinut muita hallituksia lisäämään ilmastotoimiaan.

Myös Kiina, Etelä-Korea ja Intia ohjaavat paljon rahaa ulkomaiseen hiilivoimaan. Se hidastaa esimerkiksi Pakistanin, Bangladeshin ja Vietnamin siirtymistä uusiutuvaan energiaan, varoittaa ODI:n tutkija Ipek Genscu uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Raportissa kehotetaan G20-maita sopimaan siitä, miten luopua hiilikaivosten ja hiilivoiman tukemisesta, tehdä tuistaan arviot sekä tehdä maatason suunnitelmat siitä, miten luopua hiilen tuesta niin, että se on reilua myös työntekijöiden ja yhteisöjen kannalta.

G20-maat tuottavat 79 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Niihin kuuluvat Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, EU, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia