Uutiset

Raportti: Pois heittämisen kulttuuri kasvattaa maailman e-jätetaakkaa – uusilla laitteilla ostetaan sosiaalista arvostusta

Elektronisen jätteen määrä on kasvanut kolmessa vuodessa yli kolme miljoonaa tonnia. YK:n televiestintäjärjestön mukaan taustalla on muun muassa yhä lyhyempi laitteiden käyttöikä.
E-jätteen käsittelijöitä Guangzhoussa Kiinassa
Aasiassa syntyy eniten e-jätettä. Jätteenkäsittelijöitä Kiinan Guangzhoussa. (Kuva: baselactionnetwork, Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Maailmassa syntyi viime vuonna elektronista jätettä 44,7 miljoonaa tonnia. Useimpia elektronisia laitteita ei kierrätetä, selviää YK:n televiestintäjärjestön ITU:n ja sen kumppanien uudesta raportista.

Määrä on kolmessa vuodessa on kasvanut 3,3 miljoonaa tonnia, eli kahdeksan prosenttia, ja vuoteen 2021 mennessä sen uskotaan paisuvan vielä rutkasti lisää.

Elektronisella jätteellä eli e-jätteellä tarkoitetaan poisheitettyjä laitteita, joissa on johto, akku tai patteri: esimerkiksi kännyköitä, kannettavia tietokoneita, televisioita, jääkaappeja ja sähköllä toimivia leluja. Kasvun taustalla ovat raportin mukaan esimerkiksi yhä nopeammin markkinoille tulevat tuotteet ja palvelut, ei-sähköisten laitteiden sähköistäminen, ihmisten vaurastuminen sekä hintojen lasku. Yhä useampi ihminen omistaa yhä useamman laitteen, kuten vaikkapa puhelimen.

”E-jätteen hallinta on kiireellinen kysymys nykypäivän digitaalisesti riippuvaisessa maailmassa, jossa sähköisten laitteiden käyttö yhä kasvaa”, toteaa ITU:n pääsihteeri Houlin Zhao tiedotteessa.

E-jätteen määrää lisää myös trendi, jossa laitteet vaihdetaan ennen kuin ne ovat menneet rikki. Esimerkiksi älypuhelimen elinkaari Yhdysvalloissa, Kiinassa ja suurissa EU-maissa on harvemmin enempää kuin puolestatoista kahteen vuotta, raportissa kerrotaan. Kun analogiset tv:t vaihdettiin digitaalisiin, moni osti digiboksin sijasta uuden tv:n, mikä kasvatti jätevuorta lisää.

Yksi syy on myös ”pois heittämisen yhteiskunta”, jossa tavarat heitetään pois ja niiden tilalle ostetaan uusia sen sijaan, että ne korjattaisiin.

”Kasvava globaali keskiluokka, jolla on korkeammat tulot, usein hankkii mieluummin uuden tuotteen tai laitteen, sillä monissa tapauksissa se on statussymboli ja sillä saa sosiaalista tunnustusta”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan viime vuonna vain noin viidennes e-jätteestä kierrätettiin. Ahkerimmin sitä tehtiin Euroopassa, 35 prosenttia. Afrikassa e-jätettä ei kierrätetä käytännössä lainkaan, mutta siellä sitä myös syntyy vähiten.

E-jätteen kierrättämättä jättäminen ja puutteellinen käsittely aiheuttavat ympäristö- ja terveysongelmia. Samalla menetetään valtava määrä käyttökelpoisia raaka-aineita. E-jäte sisältää esimerkiksi kultaa, hopeaa, platinaa, palladiumia ja muita materiaaleja, joiden arvo vuonna 2016 oli 55 miljardia dollaria, enemmän kuin useimpien maiden bruttokansantuote, raportissa kerrotaan.

Raportissa peräänkuulutetaan parempaa dataa sekä lainsäädäntöä ja kansallista politiikkaa jätemäärän pienentämiseksi. ITU ja sen yhteistyökumppanit ovat jo rakentamassa tietokantaa, jonka avulla e-jätteen syntyä voidaan tarkkailla paremmin. Myönteinen uutinen on myös se, että lainsäädäntö on tiukentunut: jo kaksi kolmasosaa maailman asukkaista elää maissa, joissa on e-jätelainsäädäntö.

OIKAISU 14.12.: E-jätteen määrä on kasvanut 3,3 miljoonaa tonnia, ei 3,3 tonnia, kuten alkuperäisessä uutisessa luki.

soveltava teknologiainformaatioteknologiaympäristösaastuminen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.