Uutiset

Raportti: Onnellisuus suurinta vauraissa maissa, raha ei silti ainoa tekijä

Rikkaat maat ovat maailman onnellisuusraportin kärjessä. Onnellisuus on kuitenkin rahaa mutkikkaampi kysymys, käy ilmi kyselystä.
(Kuva: José Carlos Cortizo Pérez / CC BY 2.0)

Maailman vauraimpiin kuuluvat maat komeilevat tänään julkistetun maailman viidennen onnellisuusraportin listakärjessä. YK:n kestävän kehityksen verkoston julkistaman raportin mukaan maailman onnellisimmat ihmiset elävät Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Sveitsissä ja Suomessa.

Raporttia varten haastateltiin yli 3 000:ta ihmistä kussakin tutkitussa 155 maassa. Heitä pyydettiin arvioimaan elämäänsä asteikolla 0–10. Keskimäärin tulos oli 5,3.

Raporttia julkaistaan, jotta päättäjät kiinnittäisivät enemmän huomiota ihmisten hyvinvointiin päätöksenteossa. Tutkijoiden mukaan tärkeimpiä tekijöitä onnellisuudessa ovat bruttokansantuote henkeä kohti, terveen elämän elinajanodote, se, että ihmisellä on joku, johon luottaa, kokemus valinnanvapaudesta, vapaus korruptiosta sekä anteliaisuus.

"Kuten monet maat osoittavat, raportti todistaa, että onnellisuus on vahvan sosiaalisen perustan tulosta. On aika rakentaa yhteiskunnallista luottamusta ja tervettä elämää, ei aseita tai muureja", sanoo kestävän kehityksen verkoston johtaja Jeffrey Sachs tiedotteessa.

Onnellisuus vaihtelee paljon maiden välillä. Onnettomimpia maita ovat Keski-Afrikan tasavalta, Burundi, Tansania, Syyria ja Ruanda, joissa onnellisuuspisteet ovat keskimäärin vain hieman yli kolme, kun taas Norjassa ne ovat yli seitsemän. Raportissa kiinnitetäänkin erityistä huomiota Afrikkaan, jossa ovat kyselyiden mukaan onnettomimmat ihmiset. Esimerkiksi kymmenestä onnettomimmasta maasta kahdeksan on Afrikassa.

Tutkijoiden mukaan syynä saattaa olla esimerkiksi afrikkalaisten pettymys kehitykseen, joka on tapahtunut kolonialismista vapautumisen jälkeen – muutoksia, joita he toivoivat elämäänsä, ei tapahtunutkaan. Toisaalta afrikkalaiset ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen, mikä voi lopulta olla itseään toteuttava ennuste, raportissa todetaan.

kehitys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset