Raportti: Köyhiä maita autettava leikkaamaan päästöjään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Köyhiä maita autettava leikkaamaan päästöjään

Vaikka maailman johtavat teollisuusmaat lopettaisivat kasvihuonekaasujen päästöt huomenna, hymyyn ei olisi aihetta: kehitysmaidenkin päästöt riittävät varmistamaan ilmastonmuutoksen jatkumisen, kertoo Globaalin kehityksen keskuksen raportti.

Ilmastonmuutoksen vakavuudesta muistuttaa Yhdysvalloissa toimivan Globaalin kehityksen keskuksen (CGD) raportti, joka julkistettiin kansainvälisen ilmastokokouksen jatkuessa Indonesian Balilla. Raportin otsikkona on Toinen epämiellyttävä totuus.

Tutkijoiden mukaan Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan, Karibian, Lähi-idän ja Tyynenmeren saarten hiilidioksidipäästöt vastaavat 20 vuoden kuluttua koko maailman päästöjä vuonna 1992, jolloin ilmaston lämpeneminen nousi kansainväliseksi huolenaiheeksi.

Siksi päästöjen leikkaaminen yksinomaan teollistuneilla alueilla – Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Japanissa, entisissä neuvostotasavalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa – ei riitä, raportti muistuttaa.

Vähennyksiä nyt vain teollisuusmaille

Vuonna 1997 solmittu Kioton sopimus sääti pakollisia päästövähennyksiä vain raskaan sarjan teollisuusmaille, joiden on määrä päästä viisi prosenttia vuoden 1990 tason alapuolelle vuoteen 2012 mennessä.

Sopimuksen on ratifioinut myös 137 kehitysmaata Kiina mukaan luettuna, mutta sopimuta velvoittaa maat vain raportoimaan päästöistään.

"Keskittyminen pelkästään pohjoisen valtioiden päästöihin on etelän omien etujen näkökulmasta vaarallinen harha", tutkimusta vetänyt entinen Maailmanpankin kehitystaloustieteilijä David Wheeler sanoo.

"Etelän omat päästöt ovat enemmän kuin riittäviä aiheuttamaan ilmastokriisin alueelle", hän täsmentää.

Raportin tarkoitus ei kuitenkaan ole päästää teollisuusmaista pälkähästä, CGD:n puheenjohtaja Nancy Birdsall selventää.

"Välttääksemme maailmanlaajuisen katastrofin meidän rikkaissa maissa asuvien on leikattava omia päästöjämme äkkiä ja tehtävä paljon nykyistä enemmän auttaaksemme kehitysmaita siirtymään vähäpäästöiseen tulevaisuuteen ja täyttämään samaan aikaan asukkaidensa toiveet paremmasta elämästä", hän jatkaa.

Uudesta teknologiasta kiistellään

Kehitysmaat ovat Balilla korostaneet, että ne tarvitsevat pikaisesti uutta teknologiaa saasteiden vähentämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Muuten elintaso kohoaa ympäristön kustannuksella.

Ryhmä 77, jonka 132 jäsentä ovat valtaosin kehitysmaita, syyttää rikkaita valtioita siitä, että ne jarruttavat ekologisen tietotaidon vientiä köyhiin maihin patentti- ja muiden suojien avulla. Toistaiseksi vain kohisten kasvava Kiina on päässyt uudesta tekniikasta osalliseksi, muut valittavat.

YK, Maailmanpankki ja länsimaat puolestaan toistelevat, että teknologia on paljolti yksityisten yritysten hallussa ja yritykset tarvitsevat oikeita kannustimia myydäkseen tietotaitoaan kehitysmaille.

Taiwanilaisvoimala saastuttaa eniten

Kehitysapujärjestö Oxfam muistutti Balilla, että rikkaat maat ovat antaneet toistaiseksi vain noin 46 miljoonaa euroa YK:n perustamaan köyhien maiden ilmastonmuutosrahastoon.

Oxfamin mukaan yhdysvaltalaiset käyttävät kuukaudessa enemmän rahaa aurinkovoiteisiin.

Wheeler puolestaan kokosi tutkija Kevin Ummelin kanssa äskettäin tiedot eri puolilla maailmaa toimivien energiantuotantolaitosten ja -yhtiöiden päästöistä. Maailman saastuttavin voimala löytyi Taiwanista ja yhtiö Kiinasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia