Uutiset Veroparatiisit

Raportti: Kehitysmaiden laiton pääomapako ennätystasolla

Kehitysmaista virtaa ulos moninkertaisesti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja.
(Kuva: Marc Hatot / cc 2.0)

Kehitysmaista ja nousevista talouksista virtaa ulos laittomasti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja, kertoo veronkierron suitsimiseen pyrkivä Globab Financial Integrity (GFI) -järjestö tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät vuosina 2003–2012 5,3 biljoonaa euroa muun muassa veronkierron ja siirtohinnoittelun vuoksi. Huolestuttavinta järjestön mukaan on, että laittomat rahavirrat kasvavat vuosittain noin 9,4 prosenttia, tuplasti enemmän kuin maiden bruttokansantuote.

Vuosi 2012 oli järjestön mukaan ennätysmäinen. Silloin kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät lähes 800 miljardia euroa. Se oli 1,3 kertaa enemmän kuin maiden saamat ulkomaaninvestoinnit ja yli 11 kertaa enemmän kuin virallinen kehitysapu.

"Rahat olisi voitu investoida paikallisiin yrityksiin, terveydenhuoltoon, koulutukseen tai infrastruktuuriin. Summaa olisi voitu käyttää inklusiivisen talouskasvun, työpaikkojen ja vakaiden budjettien luomiseen. Ilman konkreettisia toimia virta kehitysmaissa vain kasvaa", sanoo GFI:n ekonomisti Joseph Spanjers järjestön tiedotteessa.

Järjestö vaatii, että kauppaan liittyvien laittomien rahavirtojen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä asetetaan YK:n uusien kehitystavoitteiden listalle.

Eniten rahaa virtaa raportin mukaan ulos Kiinasta, Venäjältä, Meksikosta, Intiasta ja Malesiasta. Prosentuaalisesti ilmiöstä kärsii eniten kuitenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa laittomien rahavirtojen osuus bruttokansantuotteesta on 5,5 prosenttia.

Veroparatiisit talous

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.