Uutiset Veroparatiisit

Raportti: Kehitysmaiden laiton pääomapako ennätystasolla

Kehitysmaista virtaa ulos moninkertaisesti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja.
(Kuva: Marc Hatot / cc 2.0)

Kehitysmaista ja nousevista talouksista virtaa ulos laittomasti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja, kertoo veronkierron suitsimiseen pyrkivä Globab Financial Integrity (GFI) -järjestö tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät vuosina 2003–2012 5,3 biljoonaa euroa muun muassa veronkierron ja siirtohinnoittelun vuoksi. Huolestuttavinta järjestön mukaan on, että laittomat rahavirrat kasvavat vuosittain noin 9,4 prosenttia, tuplasti enemmän kuin maiden bruttokansantuote.

Vuosi 2012 oli järjestön mukaan ennätysmäinen. Silloin kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät lähes 800 miljardia euroa. Se oli 1,3 kertaa enemmän kuin maiden saamat ulkomaaninvestoinnit ja yli 11 kertaa enemmän kuin virallinen kehitysapu.

"Rahat olisi voitu investoida paikallisiin yrityksiin, terveydenhuoltoon, koulutukseen tai infrastruktuuriin. Summaa olisi voitu käyttää inklusiivisen talouskasvun, työpaikkojen ja vakaiden budjettien luomiseen. Ilman konkreettisia toimia virta kehitysmaissa vain kasvaa", sanoo GFI:n ekonomisti Joseph Spanjers järjestön tiedotteessa.

Järjestö vaatii, että kauppaan liittyvien laittomien rahavirtojen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä asetetaan YK:n uusien kehitystavoitteiden listalle.

Eniten rahaa virtaa raportin mukaan ulos Kiinasta, Venäjältä, Meksikosta, Intiasta ja Malesiasta. Prosentuaalisesti ilmiöstä kärsii eniten kuitenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa laittomien rahavirtojen osuus bruttokansantuotteesta on 5,5 prosenttia.

Veroparatiisit talous

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat