Raportti: Katastrofeihin varautuminen unohtuu yhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Katastrofeihin varautuminen unohtuu yhä

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun raportin mukaan jokaista apuun investoitua sataa dollaria kohti vain 40 senttiä menee varautumiseen, vaikka aiheesta on puhuttu pitkään.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto vaatii maailman katastrofiapuun isoja muutoksia – jälleen kerran. Vaikka katastrofeihin varautumisen tärkeydestä on puhuttu jo vuosikaudet, ihmisten katastrofien sietokykyyn ei investoida riittävästi, mikä asettaa kymmenet miljoonat vaaraan, järjestö kritisoi vuosittain julkaistavassa maailman katastrofiraportissaan.

Raportin mukaan jokaista sataa kansainväliseen apuun investoitua dollaria kohti vain 40 senttiä käytetään nimenomaan katastrofivalmiuteen ja riskien vähentämiseen.

"Tavanomaisia toimia ei voi enää hyväksyä. Se johtaa vain lisääntyneeseen hiljaiseen kärsimykseen ja syvempään köyhyyteen", sanoo järjestön pääsihteeri Elhadj As Sy tiedotteessa.

Raportissa muistutetaan, ettei maailman kokemia haasteita voi hoitaa enää vain hätätoimilla tai katastrofien jälkeisellä avulla. Rahaa pitäisi käyttää enemmän esimerkiksi ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja hyvinvointiin, mikä auttaisi yhteisöitä tulevaisuudessa varautumaan ja selviytymään paremmin katastrofeista.

Raportissa tarkastellaan luonnonkatastrofeja sekä niin sanottuja teknologisia katastrofeja, kuten isoja liikenneonnettomuuksia. Konflikteja tai tautiepidemioita ei sen sijaan lasketa.

Raportin mukaan luonnonkatastrofien määrä ja laajuus ovat kasvussa. Globalisaatio ja urbanisaatio vaikeuttavat tautien aisoissa pitämistä ja ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt. Viime vuonna oli esimerkiksi 32 suurta kuivuutta, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuoden keskiarvo. Yhteensä katastrofeja tilastoitiin 574, noin seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän. Niissä kuoli lähes 33 000 ihmistä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia