Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Raportti: Euroopan Välimeren puoleinen raja on maailman tappavin

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viimeisten 40 vuoden aikana paperiton siirtolaisuus on kasvanut sitä mukaa kuin muuttoliikettä on yritetty rajoittaa. Tiukka jako siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen ei sen mukaan toimi.
Pelastusliivejä levitettynä nurmikolle
Lontoossa kampanjoitiin vuonna 2016 hukkuneiden siirtolaisten puolesta laittamalla pelastusliivejä esille. (Kuva: Howard Lake / CC BY-SA 2.0)

Tämän vuosituhannen aikana tämän vuoden kesäkuuhun mennessä ainakin 33 761 ihmistä oli kuollut tai kadonnut Välimerellä. Euroopan Välimeren puoleinen raja onkin maailman tappavin, sanoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tuoreessa raportissaan.

Todennäköisesti todellinen luku on vieläkin suurempi, toteaa raportin tekijä, Italiassa toimivan Euroopan yliopistoinstituutin professori Philippe Fargues raportissa.

Raportissa käsitellään Välimeren muuttoliikettä 1970-luvulta alkaen. Sen mukaan siirtolaisten saapuminen paperittomina, ilman asianmukaisia lupia, on lisääntynyt sitä mukaa kuin siirtolaispolitiikka on tiukentunut.

Raportin mukaan Eurooppaan on tullut 1970-luvulta alkaen yhteensä yli 2,5 miljoonaa siirtolaista ilman asianmukaista lupaa. Ilmiö alkoi etenkin sen jälkeen, kun tilapäisiin siirtotyöläisiin alettiin soveltaa viisumivaatimuksia. Se kannusti Euroopassa jo olevia jäämään, sai perheenjäsenet muuttamaan ilman lupia ja kivesi tietä salakuljetusteollisuudelle. Laillisten reittien puute on lisännyt paperitonta siirtolaisuutta myös vuodesta 2009 alkaen, raportissa kerrotaan.

Niinpä tiettyjen reittien sulkeminen voikin johtaa siihen, että reitit muuttuvat yhä vaarallisemmiksi ja enemmän ihmisiä kuolee, se varoittaa.

Siirtolaisten tulo Turkin kautta Kreikkaan on lähes loppunut sen jälkeen, kun EU ja Turkki tekivät viime vuonna yhteistyösopimuksen. Nyt EU on laajentanut yhteistyötä Libyaan salakuljetuksen suitsimiseksi. Raportin mukaan se on kuitenkin moraalisesti tuomittavaa eikä todennäköisesti johda edes tuloksiin Libyan heikon hallinnon ja poliittisen tilanteen takia.

Raportin mukaan Afrikasta Italiaan ja Lähi-idästä Turkin kautta Kreikkaan suuntautuvan muuttoliikkeen välillä on myös eroja. Kreikkaan saapujat ovat pääosin olleet viime vuosina konfliktivaltioista tulevia ihmisiä. Italiaan saapuvat taas ovat liikkeellä väestönkasvun, epävakauden, työttömyyden ja huonon hallinnon vuoksi. Erottelu tiukasti pakolaisiin ja siirtolaisiin ei Välimeren tapauksessa kuitenkaan toimi.

”Kenellä tahansa, joka päättää riskeerata henkensä huteralla veneellä, on pakottavat syyt tehdä näin. Tällaiset päätökset johtuvat usein epätoivosta alkuperämaassa sekä toivosta löytää parempi tulevaisuus”, tutkimuksessa todetaan.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU

Lue myös

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.