Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä. (Kuva: kellybdc / Flickr.com / CC BY 2.0)

Globaali vapaus väheni viime vuonna 12. vuotta peräkkäin, ja demokratian peruselementit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi ympäri maailman, sanoo yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuoreessa raportissaan.

Freedom House julkaisee vuosittain katsauksen, jossa tarkastellaan kansalaisten poliittisten oikeuksien ja vapauksien toteutumista. Tämänvuotisen Freedom in the World -raportin mukaan 45 prosenttia maailman maista on vapaita, 30 prosenttia osittain vapaita ja 25 prosenttia ei-vapaita.

Järjestö on asiasta huolissaan, sillä sen mukaan tilanne on heikentynyt pitkään. Viime vuonna demokratia kohtasi ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”. Siinä, missä kylmän sodan jälkeen demokratia näytti voittaneen ideologisen taistelun, nyt mennään takapakkia, se sanoo.

Raportin mukaan viime vuonna poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät 71 maassa mutta paranivat vain 35 maassa. Etenkin oikeus valita johtajat vapaissa ja reiluissa vaaleissa, lehdistönvapaus ja oikeusvaltioperiaate olivat hyökkäyksen kohteena.

Järjestö on huolissaan esimerkiksi yhä autoritaarisemmiksi muuttuvista Turkista ja Unkarista, joiden kehitys vielä vuosikymmen sitten oli lupaavaa. Myanmar puolestaan aloitti avautumisen vuonna 2010 mutta syyllistyi viime vuonna etnisiin puhdistuksiin. Kiina ja Venäjä ovat lisänneet sisäistä sortoa mutta lisäksi levittävät huonoa esimerkkiä muihinkin maihin. Euroopan maissa taas populistipuolueet ovat saaneet jalansijaa, raportissa kerrotaan.

Lisäksi kritiikkiä saa Donald Trumpin johtama Yhdysvallat, joka on raportin mukaan hylännyt johtajanroolinsa globaalissa taistelussa vapauden puolesta. Monet eettiset normit hylännyt hallinto on hyökännyt tärkeitä instituutioita vastaan samalla, kun Trump on nimittänyt lähipiiriään johtotehtäviin ja kieltäytynyt edeltäjiensä noudattamista läpinäkyvyyskäytännöistä, raportissa kritisoidaan.

Kiitosta puolestaan saavat esimerkiksi presidentinvaihdon suorittanut Gambia, kansalaisyhteiskunnan ja median tilaa parantanut Ecuador sekä Nepal, jossa pidettiin ensimmäiset uuden perustuslain alaiset vaalit. Lisäksi Suomi, Norja ja Ruotsi saavat raportissa täydet sata pistettä ja monet muut maat yli 90.

Raportissa on mukana 195 maata ja 14 aluetta.

Demokratia politiikkademokratiahallintolaki

Lue myös

Vaalimainos Kambodžassa

Kambodža ottaa askeleita kohti diktatuuria

Kambodža on ottanut viime aikoina pääministeri Hun Senin johdolla huomattavia askelia kohti totalitaarista järjestelmää, ja heinäkuun lopussa järjestettävät vaalit saattavat olla kambodžalaisen demokratian joutsenlaulu. Länsimaisten mediatalojen otsikoissa maa loistaa kuitenkin usein poissaolollaan.
Päiväntasaajan Guinean presidentin  Teodoro Obiang Ngueman kuva rakennuksen seinässä Malabossa

Afrikan pisimpään hallinnut johtaja lupaa armahtaa poliittiset vangit

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata kovin ottein lähes 40 vuotta mutta on nyt luvannut armahtaa poliittiset vangit ”kansallisen vuoropuhelun” onnistumiseksi. Samanlaisia lupauksia on tehty ennenkin, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.