Uutiset Demokratia

Raportti: Demokratia kohtasi viime vuonna ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”

Freedom House -järjestö antaa pyyhkeitä etenkin Yhdysvalloille, joka on sen mukaan luopunut johtajanroolistaan taistelussa vapauden puolesta.
Ihmisiä Donald Trump -tukiprotestissa Yhdysvalloissa
Freedom House kritisoi etenkin Yhdysvaltojen takapakkia vapauden puolustajana. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia tukeva mielenosoitus syyskuussa 2017 Washington D.C:ssä. (Kuva: kellybdc / Flickr.com / CC BY 2.0)

Globaali vapaus väheni viime vuonna 12. vuotta peräkkäin, ja demokratian peruselementit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi ympäri maailman, sanoo yhdysvaltalainen demokratiajärjestö Freedom House tuoreessa raportissaan.

Freedom House julkaisee vuosittain katsauksen, jossa tarkastellaan kansalaisten poliittisten oikeuksien ja vapauksien toteutumista. Tämänvuotisen Freedom in the World -raportin mukaan 45 prosenttia maailman maista on vapaita, 30 prosenttia osittain vapaita ja 25 prosenttia ei-vapaita.

Järjestö on asiasta huolissaan, sillä sen mukaan tilanne on heikentynyt pitkään. Viime vuonna demokratia kohtasi ”vakavimmat kriisinsä vuosikymmeniin”. Siinä, missä kylmän sodan jälkeen demokratia näytti voittaneen ideologisen taistelun, nyt mennään takapakkia, se sanoo.

Raportin mukaan viime vuonna poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet heikkenivät 71 maassa mutta paranivat vain 35 maassa. Etenkin oikeus valita johtajat vapaissa ja reiluissa vaaleissa, lehdistönvapaus ja oikeusvaltioperiaate olivat hyökkäyksen kohteena.

Järjestö on huolissaan esimerkiksi yhä autoritaarisemmiksi muuttuvista Turkista ja Unkarista, joiden kehitys vielä vuosikymmen sitten oli lupaavaa. Myanmar puolestaan aloitti avautumisen vuonna 2010 mutta syyllistyi viime vuonna etnisiin puhdistuksiin. Kiina ja Venäjä ovat lisänneet sisäistä sortoa mutta lisäksi levittävät huonoa esimerkkiä muihinkin maihin. Euroopan maissa taas populistipuolueet ovat saaneet jalansijaa, raportissa kerrotaan.

Lisäksi kritiikkiä saa Donald Trumpin johtama Yhdysvallat, joka on raportin mukaan hylännyt johtajanroolinsa globaalissa taistelussa vapauden puolesta. Monet eettiset normit hylännyt hallinto on hyökännyt tärkeitä instituutioita vastaan samalla, kun Trump on nimittänyt lähipiiriään johtotehtäviin ja kieltäytynyt edeltäjiensä noudattamista läpinäkyvyyskäytännöistä, raportissa kritisoidaan.

Kiitosta puolestaan saavat esimerkiksi presidentinvaihdon suorittanut Gambia, kansalaisyhteiskunnan ja median tilaa parantanut Ecuador sekä Nepal, jossa pidettiin ensimmäiset uuden perustuslain alaiset vaalit. Lisäksi Suomi, Norja ja Ruotsi saavat raportissa täydet sata pistettä ja monet muut maat yli 90.

Raportissa on mukana 195 maata ja 14 aluetta.

Demokratia politiikkademokratiahallintolaki

Lue myös

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Sri Lankan lippu hiekkarannalla

Sri Lankan presidentinvaalien tulos on huono uutinen maan vähemmistöille

Sri Lankan uuden presidentin Gotabaya Rajapaksan voiton varmistivat valeuutiset, etnonationalismi, maan huono taloudellinen tila sekä valtaväestö kokema turvattomuus viime kevään ääri-islamistien terrori-iskun jälkeen, kirjoittaa International Crisis Groupin analyytikko Alan Keenan.
Nainen pudottaa äänestyslipukkeen laatikkoon

Afrikkalaiset saavat vähemmän demokratiaa kuin haluaisivat, selviää kyselystä – Maanosan asukkaiden mielipiteet kiinnostavat nyt Eurooppaakin

Afrobarometri-mielipidemittaus paljastaa, mitä afrikkalaiset ajattelevat. Se kiinnostaa nyt myös maanosan ulkopuolella, sillä on tullut globaalin kilpailun näyttämö, sanoo ulkoministeriön Afrikka-politiikan asiantuntija Martti Eirola.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.