Rajut tulvat kurittavat Myanmaria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rajut tulvat kurittavat Myanmaria

Hallituksen mukaan yli 200 000 ihmistä tarvitsee apua.

Myanmarin lippu

Myanmarin demokratiakehitys on viime vuosina ollut lupaavaa, mutta rohingyavähemmistön tilanne herättää kansainvälistä huolta. Kuva: ReflectedSerendipity / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Myanmarin hallitus on julistanut hätätilan neljälle maan alueelle monsuunisateiden aiheuttamien rajujen tulvien ja maanvyörymien vuoksi. Tarkkoja tietoja avun tarvitsijoiden määrästä ei vielä ole, mutta maan hallituksen mukaan apua tarvitsee yli 200 000 ihmistä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Monsuunisateet alkoivat maassa kesäkuun lopulla, ja lisäksi viime viikolla maata kurittivat myös Bangladeshiin iskeneen sykloni Komenin jäänteet. Vesi on noussut jopa 4,5 metriin yhdessä pahimmin kärsineessä osavaltiossa, Rakhinessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maan 14 osavaltiosta 12 onkin kokenut jonkinlaisia tuhoja. Moni paikoin etenkin lapset kärsivät tuplakatastrofista, sillä monet kärsivät valmiiksi köyhyydestä tai yrittävät toipua väkivallasta ja konfliktista, Unicef kertoo.

Reutersin mukaan myös lähes 400 000 hehtaaria maatalousmaata, pääosin riisipeltoja, on vahingoittunut. Kuolleita on eri lähteiden mukaan joitakin kymmeniä, mutta luku voi pelkästään Rakhinessa nousta satoihin.

Arviot siitä, kuinka moneen ihmiseen tulvat ovat vaikuttaneet, ovat vaihdelleet, sillä eniten kärsineille alueille ei ole vielä pääsyä tulvien, teiden tukkiutumisen ja maanvyörymien vuoksi.

Erityistä huolta herättää Rakhinen osavaltion tilanne. Osavaltion pakolaisleireillä elää Unicefin mukaan noin 140 000 ihmistä, joiden suojia ei ole tarkoitettu myrskynkestäviksi. Monet ovat maan vainotun rohingavähemmistön edustajia.

Myanmar on herkkä luonnonkatastrofeille, ja maan väestö kärsii köyhyydestä ilman myrskyjäkin. Vuonna 2008 maahan iski tuhoisa sykloni Nargis, joka vei noin 130 000 ihmisen hengen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia