Rajavartiolaitos vuotaa vaarallisia tietoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rajavartiolaitos vuotaa vaarallisia tietoja

Turvapaikkaa hakeneiden nimet, syntymäajat, kansallisuudet ja passien numerot saattavat päätyä kenen tahansa luettavaksi, kirjoittaa Anu Harju Fifissä.

Verkkolehti Fifissä kirjoittava Anu Harju löysi netistä esitutkintamateriaalin, jonka Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostorjunta oli hänestä tehnyt. Materiaalia oli päätynyt Harjun mukaan arveluttavaan paikkaan.

"Ryhmä henkilöitä, joiden motiivit ja arvostelukyky ovat vähintäänkin kyseenalaiset, oli laittanut maahanmuuttovastaiseen blogiinsa otteita kuulustelupöytäkirjastani", Harju toteaa.

Harjua vastaan oli helmikuussa nostettu syyte laittoman maahantulon järjestämisestä kahdeksalle Tšetšeniasta lähtöisin olevalle turvapaikanhakijalle. Kuitenkin 10. toukokuuta kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö ilmoitti luopuvansa syytteistä Harjua vastaan.

Harjun ystävän tilattua julkisuuslain perusteella hänen julkiseksi tulleen esitutkintamateriaalinsa Rajavartiolaitoksesta ilmeni, että rajavalvontaviranomainen ei ollut katsonut tarpeelliseksi peittää näkyvistä kahdeksan turvapaikanhakijan nimiä, syntymäaikoja, kansallisuuksia sekä passien numeroita. Sen sijaan Harjun henkilötunnus, osoite ja hänen toisen puhelimensa pin-koodi oli peitetty.

Harjun mielestä Rajavartiolaitoksen toiminta on arveluttavaa ja ilmeisesti myös julkisuuslain vastaista. Julkisuuslain 24. pykälän mukaan salassa pidettäviä asiakirjoja ovat, ellei erikseen toisin säädetä "asiakirjat, jotka koskevat pakolaista tai turvapaikan, oleskeluluvan tai viisumin hakijaa, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna pakolaisen tai hakijan tai näiden läheisten turvallisuutta.”

Harjun haastattelema Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine pitää nyt paljastunutta Rajavartiolaitoksen menettelyä vakavana ongelmana. Laine pitää tärkeänä, että asiasta on tehty kantelu oikeuskanslerille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia