Rahoitusongelmat humanitaaristen järjestöjen piinana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahoitusongelmat humanitaaristen järjestöjen piinana

Apu tulisi käsittää kokonaan uudella tavalla, jotta tulevaisuuden haasteisiin pystyttäisiin vastaamaan, GHA:n raportti kertoo.

Viime vuonna humanitaarista apua tarvitsevien ihmisten lukumäärä laski 74 miljoonasta 64 miljoonaan, mutta järjestöt kärsivät rahoitusvajeesta aiempaa enemmän, Global Humanitarian Assistance (GHA) -järjestön raportti kertoo.

YK:n yhteisten hätäapuvetoomusten lukumäärä laski viime vuonna 21 prosenttia, mutta ne olivat 38 prosenttia alirahoitettuja, mikä on suurin vaje yli vuosikymmeneen.

Raportin kirjoittaneen, Global Humanitarian Assistance kehitysaloitejohtaja Lydia Poolen mukaan paradoksaalinen kehitys on huolestuttavaa.

Syynä voi olla, että avuntarve täyttyy paremmin hätäapujärjestelmän ulkopuolelta. Suuri osa yksityisestä rahoituksesta järjestöille tulee hätäapuvetoomusten ulkopuolelta ja useat maat kuten Etiopia, Kolumbia, Nepal ja Irak eivät aina osallistu kyseisiin vetoomuksiin.

Joustavuudesta on muodostumassa uusi iskusana humanitaariselle avulle. Ajatus avusta tulisi käsittää aivan uudella tavalla.

"Malli hetkellisestä helpotuksesta kehitysjatkumossa ei sovellu kroonisiin kriiseihin," toteaa Peter Gubbels, Sahel työryhmän viimeisimmän raportin kirjoittaja.

Humanitaarinen sektori käy parhaillaan keskustelua siitä, mitä katastrofiriskien vähentäminen (Disaster Risk Reduction, DRR) tarkoittaa eri ohjelmien tasolla. Gubbelsin ja Poolen mukaan lisärahoitus ei ole ainoa ratkaisu.

Viime vuonna luonnonmullistuksia ja konflikteja oli aiempaa vähemmän. Suurimmat humanitaarisen avun uhat muodostavat ilmastonmuutos ja taloudellinen epävakaisuus ruoan ja energian hintojen pysyessä korkealla. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia