Puola viivyttelee edelleen CIA:n pidätyskeskuksen tutkimuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puola viivyttelee edelleen CIA:n pidätyskeskuksen tutkimuksia

Amnesty vaatii Puolaa lopettamaan salailun ja viivyttelyn jo viisi vuotta kestäneessä tutkinnassa.

(Kuva: Jeshua Nace / cc 2.0)

Amnesty International vaatii Puolaa saattamaan loppuun jo viisi vuotta kestäneen tutkinnan Yhdysvaltojen salaisesta pidätyskeskuksesta Puolassa.

Maan entistä hallitusta syytetään salaisen pidätyskeskuksen perustamisesta yhteistyössä tiedustelupalvelu CIA:n kanssa viime vuosikymmenellä käydyn terrorismin vastaisen sodan aikana. Keskuksessa pidettiin vangittuna useita henkilöitä, jotka oli kidnapattu laittomasti ulkomailla ja joita kuulusteltiin kidutukseksi verrattavilla menetelmillä.

Vuonna 2008 alkanut tutkinta on edennyt hitaasti eivätkä Puolan viranomaiset ole julkistaneet siitä väliaikatietoja prosessin aikana. Valtaosa tutkimuksista on tehty salassa kansalliseen turvallisuuteen vedoten, kertoo Amnesty.

Ihmisoikeusjärjestö haluaa tapauksessa ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tuomiolle.

"Salailua ja viivyttelyä ei voi käyttää taktiikkana, jolla vältellään vastuuta. Puolan hallituksen on kerrottava totuus Yhdysvaltojen kanssa tehdystä yhteistyöstä, jonka puitteissa terrorismista epäiltyjä on siirretty salaisiin vankiloihin ja kidutettu", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnestyn tekemien selvitysten mukaan vankilassa pidettyjä yksilöitä on muun muassa kidutettu äärimmäisellä fyysisellä kivulla ja psykologisella painostuksella.

"Jos Puola on aidosti sitoutunut ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen, sen viranomaisten on kerrottava totuus CIA:n salaisesta vankilasta. Rikostutkinnan on oltava aidosti itsenäinen ja tehokas, ja kaikkien jotka ovat syyllistyneet kidutukseen tai katoamisiin, on vastattava teoistaan oikeuden edessä", sanoo Mehtonen.

Lisää uusi kommentti