Punakhmerien johtajat oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Punakhmerien johtajat oikeuteen

Julmuuksiin syyllistyneet punakhmerit olisi voitu saada oikeuteen jo vuosikymmeniä sitten, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Julmuuksiin syyllistyneet punakhmerit olisi voitu saada oikeuteen jo vuosikymmeniä sitten, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW). YK:n tukema Kambodžan erityistuomioistuin aloitti tänään 27.6. vasta toisen oikeudenkäyntinsä punakhmerejä vastaan.

Neljää hirmuhallinnon sisäpiiriläistä, Nuon Cheaa, Khieu Samphania, Ieng Sarya ja Ieng Thirithiä syytetään muun muassa kansanmurhasta, sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä murhista. Heidän odotetaan kiistävän syytteet.

Punakhmerit pitivät Kambodžassa valtaa huhtikuusta 1975 tammikuuhun 1979. Pol Potin ja Nuon Chean hirmuvallan aikana kaksi miljoonaa ihmistä kuoli tauteihin, nälkään ja pakkotyöhön. Lopulta Vietnam hyökkäsi maahan ja syrjäytti punakhmerit.

HRW:n mukaan punekhmerien johtajat olisi voitu ottaa kiinni jo Vietnamin hyökättyä maahan, mutta niin Kiina, Thaimaa, Britannia kuin Yhdysvallatkin tukivat punakhmerejä.

Viime vuosina oikeudenkäyntiprosessia on hidastanut Kambodžan nykyinen pääministeri ja entinen punakhmerkomentaja Hun Sen, jonka epäillään suojelevan taistelijoita. Hän on myös väittänyt, että oikeudenkäynnit johtaisivat epävakauteen ja sisällissotaan.

Tähän mennessä tuomioistuin onkin kyennyt järjestämään vain yhden punakhmerien oikeudenkäynnin, ja monet julmuuksiin syyllistyneet elävät yhä vapaana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia