Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista

EU-maiden johtajat keskustelevat tällä viikolla unionin tulevaisuudesta Romaniassa. Ilmastonmuutos pitäisi nostaa kokouksen sekä myös eurovaalien kärkiteemaksi, vaaditaan vetoomuksessa.

Kello EU-lipun päällä

Kaupungit, järjestöt, yritykset ja tutkijat vaativat, että EU asettaa ilmastonmuutoksen eurovaalien ja EU:n tulevaisuutta pohtivan kokouksen kärkiteemaksi. Kuva: Marco Verch / CC BY 2.0.

Satoja eurooppalaisia kaupunkeja, yrityksiä, tutkimustoimijoita ja kansalaisjärjestöjä on julkaissut tänään vetoomuksen, jossa vaaditaan Euroopan johtajia ryhtymään tehokkaampiin ilmastotoimiin.

Vetoomuksessa listataan viisi toimenpidettä, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen. Niihin kuuluvat nopeammat toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, suunnitelma fossiilisista polttoaineista luopumiseksi, lisää tukea kehitysmaiden ilmastotoimiin, kiertotalouden vauhdittaminen sekä luonnon monimuotoisuuden suojelu.

Ilmastonmuutoksen uskotaan nousevan yhdeksi 23.–26.5. järjestettävien europarlamenttivaalien teemaksi. Aihe lienee tapetilla myös tällä viikolla, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat keskustelemaan unionin tulevaisuudesta Sibiun huippukokoukseen puheenjohtajamaa Romanian johdolla. Vetoomuksessa vaaditaan, että ilmastonmuutos nousee asialistojen kärkeen.

Vetoomuksessa ovat mukana Euroopan laajimmat kaupunki- ja alueverkostot, vaikutusvaltaisia elinkeinoelämän ryhmittymiä (esim. Corporate Leaders Group, Haga Initiative, Prince of Wales Corporate Leaders Group) ja Euroopan laajin ilmasto- ja energia-alan järjestöverkosto Climate Action Network Europe.

Suomesta mukana ovat muun muassa Suomen ympäristökeskus, Aalto-yliopisto, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo ja ilmastoliiketoimintaratkaisuja kehittävä verkosto Climate Leadership Coalition. Kaupungeista mukana ovat Jyväskylä, Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Riihimäki, Tampere, Turku ja Vantaa.

“Ilmaston lämpeneminen on aikamme suurin ihmisoikeuskysymys. Jos emme pysäytä sitä ja monet planeettamme osat muuttuvat elinkelvottomiksi, on myöhäistä puhua ihmisoikeuksista. Pahimmat uhkakuvat voidaan vielä estää, mutta se vaatii välittömiä ja päättäväisiä poliittisia toimia”, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Vetoomuksen vaatimukset

  1. On sitouduttava nopeuttamaan toimia, joilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2030 mennessä ja saavutettava hiilineutraalius niin pian kuin mahdollista.
     
  2. On laadittava suunnitelma fossiilisista polttoaineista luopumiseen ja tuettava voimakkaasti energiatehokkuutta, uusiutuvaa energiaa ja päästövähennyksiä energiasektorin ulkopuolella.
     
  3. On varmistettava oikeudenmukainen ja reilu siirtymä ja varmistettava, että EU lisää tukeaan kehittyville maille ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen.
     
  4. On lisättävä toimia kiertotalouden vauhdittamiseksi ja lisättävä resurssien käytön tehokkuutta.
     
  5. On tunnustettava luonnon monimuotoisuuden suojelu ja ekosysteemien ennallistaminen tärkeänä osana ilmastotoimia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia