Perun hallitusta syytetään väkivallasta ja sademetsän tuhoamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perun hallitusta syytetään väkivallasta ja sademetsän tuhoamisesta

Perun hallitus sanoo 24 poliisin kuolleen
"petomaisten kiihkoilijoiden" käsissä Amazonin viidakossa 5. kesäkuuta.
Syytösten kohteena olevien intiaanien johtaja näkee tilanteen toisin.

Perun hallitus sanoo 24 poliisin kuolleen "petomaisten kiihkoilijoiden" käsissä Amazonin viidakossa 5. kesäkuuta. Syytösten kohteena olevien intiaanien johtaja näkee tilanteen toisin.

Awajún-intiaanien päällikön Salomón Aguanashin mukaan poliisit pettivät heille antamansa lupauksen ja iskivät yllättäen tarkoituksenaan tappaa mielenosoittajat.

Aguanash johtaa alueellista vastarintakomiteaa, joka järjesti kahden kuukauden ajan mielenosoituksia ja tiesulkuja Amazonasin osavaltion Baguassa.

Protesteilla on vastustettu niin sanottuja viidakkolakeja, joiden avulla presidentti Alan Garcían hallitus halusi avata intiaanien asuttamat sademetsät öljy-, kaivos- ja puutavarayhtiöille. Sitä edellyttää Yhdysvaltojen kanssa solmittu vapaakauppasopimus.

Poliisi petti lupauksensa

Anguanashin mukaan paikallinen poliisipäällikkö, kenraali Víctor Uribe lupasi edellisiltana intiaaneille aamukymmeneen aikaa poistua paikalta. Poliisit saapuivat kuitenkin ennen kuutta ja aloittivat tulituksen.

"He halusivat yllättää meidät", Aguanash sanoo. Yhteenotto tapahtui Baguaan vievällä tiellä Paholaisen mutkaksi kutsutussa paikassa, johon tiesulku oli pystytetty. Aguanashin mukaan ensimmäiset laukaukset ammuttiin ympäröiviltä kukkuloilta ja kolmesta helikoptereista.

Virallisen raportin mukaan Paholaisen mutkan ja läheisen Petroperú-yhtiön pumppuaseman välikohtauksessa kuoli 24 poliisia ja kuusi mielenosoittajaa.

Mielenosoittajat epäilevät, että intiaaneja kuoli kymmenittäin. Useiden silminnäkijöiden mukaan poliisihelikoptereista heitettiin ruumiita jokeen. Mielenosoitusten järjestäjät laativat listoja kadonneista ja etsivät ruumiita.

Anguanashin mukaan Paholaisen mutkassa oli yli 3 600 mielenosoittajaa. Sovittuaan tiesulun purkamisesta he pyysivät kenraali Uribelta aikaa aamukymmeneen saadakseen järjestettyä kaikille kuljetuksen pois alueelta.

Hän sanoo yrittäneensä soittaa Uriben kännykkään, kun poliisit yllättäen ilmestyivät, mutta tämä ei vastannut.

"Poliisit laskeutuivat rinnettä alas ja alkoivat ampua. Kahteen veljeemme osui. Intiaanijohtaja Santiago Manuim astui esiin ja pyysi poliiseja lopettamaan tulituksen, mutta häntä ammuttiin vatsaan", Anguanash kertoo.

Hänen mukaansa suuttuneet intiaanit kävivät sen jälkeen poliisien kimppuun ja helikopterit ilmestyivät tulittamaan heitä. Ne levittivät kyynelkaasua ja sytyttivät rinteen tuleen.

Osa intiaaneista pakeni kauhuissaan ja toiset hyökkäsivät keihäät aseinaan. Anguanash pitää mahdollisena, että syntyneessä sekamelskassa poliisit kuolivat helikoptereista ammuttuihin luoteihin.

"Pian kaksi poliisin panssariautoa alkoi tulittaa tieltä. Jos tarkoitus oli murtaa tiesulku ja häätää meidät, miksi poliisit eivät tulleet alun perin tieltä, vaan yllättäen kukkuloilta? Anguanash kysyy.

"Koska heidän oli määrä tappaa meidät", hän vastaa.

Vapaakaupan tuoma "kehitys" uhkaa sademetsiä

Anguanash syyttää verilöylystä presidenttiä, vastuullisia ministereitä ja Uribea, joka rikkoi sopimuksen.

"Miten me, aseettomina, olisimme onnistuneet tappamaan 24 poliisia?" hän ihmettelee.

Kesäkuun puolivälissä kymmenittäin mielenosoittajia oli yhä palaamatta kyliinsä ja heidän epäiltiin saaneen surmansa yhteenotossa.

Anguanash suree heitä sekä poliiseja. "Meillä ei ollut mitään heitä vastaan, he saivat ohjeensa hallitukselta."

Presidentti García on väittänyt kapinaa ulkomailta masinoiduksi, mutta Anguanash kiistää sen. "Jos se olisi totta, olisimme saaneet aseita."

Hän torjuu myös väitteet siitä, että intiaanit vastustavat kehitystä.

"Me haluamme edistystä. Mutta meidät on pitkään syrjäytetty ikään kuin kuuluisimme eri valtioon. Hallituksen hankkeet eivät ole kohentaneet taloudellista tilannettamme."

Anguanashin mukaan Garcían tarjoama "kehitys" uhkaa Amazonin sademetsiä.

Jos hallitus ei peräänny aikeistaan, Anguanash uhkaa intiaanien vetävän viidakkoon rajat, joiden yli ulkopuolisilla ei ole asiaa.

Perun parlamentti on kumonnut osan kiistellyistä maankäyttölaeista, ja pääministeri Yehude Simon on ilmoittanut eroavansa jupakan vuoksi.

"Tämä maa on meidän markettimme ja äitimme. Joudumme jahtaamaan eläimiä päiväkausia saadaksemme ruokaa. Sademetsässä on kaikki, mitä tarvitsemme. Siksi puolustamme sitä henkemme uhalla", Anguanash sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia