Perinnehoidot tukevat syöpäpotilaita Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perinnehoidot tukevat syöpäpotilaita Intiassa

Monet ovat löytäneet ayurvedasta apua sivuvaikutusten lievittämiseen.

(IPS) -- Intiassa on havaittu, että luonnonlääkkeet lievittävät tehokkaasti monia nykyaikaisten syöpähoitojen sivuvaikutuksia. Se innostaa lisäämään ikiaikaisen perinnelääkinnän eli ayurvedan käyttöä sairaaloissa.

Balakrishnan, 60, on suusyöpään sairastunut työmies Keralan osavaltiosta. Sädehoito tulehdutti hänen suunsa niin pahoin, ettei syömisestä tai juomisesta tullut mitään. Tulehdus saatiin kuriin neem-kasvista valmistetulla suuvedellä, jota mies käytti kolme viikkoa toisen säitelyhoitojakson aikana.

"En ottanut lainkaan antibiootteja säteilyn aiheuttamaan kipuun ja tulehdukseen. Suuvesi riitti hoitamaan ne", Balakrishnan kertoo.

Karsii haittoja ja kuluja

Samaa hoitoa annettiin 148 potilaalle Thiruvananthapuramin syöpäkeskuksessa. Lääkärien mukaan sivuvaikutukset jäivät ayurveda-lääkettä saaneilla paljon vähäisemmiksi kuin muilla.

"Ayurvedalla ei ehkä ole isoa roolia varsinaisissa syöpähoidoissa, mutta se täydentää niitä. Monilla perinteisillä intialaisilla lääkkeillä on todettu olevan tulehdusta torjuvia ominaisuuksia", sanoo syöpäkeskuksen vanhempi erikoislääkäri K. Ramadas.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilaston mukaan yli miljardin asukkaan Intiassa kuolee vuosittain syöpään 700 000 ihmistä ja uusia tapauksia todetaan yli miljoona. Intian lääketieteellisen neuvoston varapuheenjohtaja Stanly John valittaa, että kalleus vie uusimmat syöpähoidot tavallisten ihmisten ulottumattomiin.

Vanhan ja uuden lääketieteen yhdistäminen auttaa Johnin mukaan karsimaan kuluja ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Thiruvananthapuramin seudulla yhdistämiskokeilut alkoivat jo 1980-luvulla, mutta Intian viralliseksi linjaksi se tuli vasta vuonna 2007.

Kurkuma ja riisi avuks

Intiassa uskotaan, että modernilla lääketieteellä ja yli 5 000 vuotta vanhalla ayurvedalla on paljon annettavaa toisilleen syövän hoidossa. Potilaiden etu on saada kaikki hoidot saman katon alta.

Luonnonlääkkeinä toimivat usein tutut arkipäiväiset kasvit. Esimerkiksi maustekurkumassa on paljon antioksidantteja, ja sen on havaittu suojaavan terveitä soluja syövän hoidossa käytettyjen solunsalpaajien vaikutukselta.

Keralan maatalousyliopiston tutkimus paljasti vuonna 2007, että njavara-nimisellä perinteisellä riisilajikkeella on erityisesti rintasyöpää torjuvia antikarsinogeenisiä ominaisuuksia.

Myös Yhdysvaltain syöpäyhdistys on tutkinut ayurveda-lääkkeitä ja todennut niiden sisältävän aineksia, jotka pystyvät ehkäisemään tai parantamaan tietynlaisia syöpiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia