Pelastakaa Lapset: Lasten matkapuhelimen käyttöön tarvitaan sääntöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Lasten matkapuhelimen käyttöön tarvitaan sääntöjä

Kiusaamistarkoituksessa tapahtuva kännykkäkuvaaminen ja tekstiviestin lähettäminen on yleistä suomalaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Oon ihQ (mut en liian) -nettikampanjan avulla halutaan herättää 12-15 -vuotiaat tytöt miettimään millaisen kuvan itsestään voi nettiin laittaa.

Neljännes 7-15-vuotiaista on joutunut tekstiviesti- tai kuvakiusaamisen kohteeksi. Yleisintä mobiilikiusaaminen on 7-9-vuotiaiden keskuudessa, joista noin kolmannes kertoo joutuneensa kiusatuksi matkapuhelimen kautta. Kolmannes pojista ja viidennes tytöistä ei kerro kiusaamisesta kenellekään. Vanhemmilleen mobiilikiusaamisesta kertoo 44 prosenttia ja kavereilleen 33 prosenttia 7 – 9 – vuotiaista kiusatuista. Mitä vanhempi lapsi, sitä harvemmin hän paljastaa kiusaamisen vanhemmilleen.

Nämä tiedot käyvät ilmi Pelastakaa Lasten tekemästä lasten puhelimenkäyttöä koskevasta kyselystä, joka toteutettiin syyskuussa 2005. Kyselyyn vastasi 5416 lasta Habbo Hotellin ja Suomi24:n sivustoilla. Kysely paljastaa, että 7-15-vuotiaat käyttävät matkapuhelinta puhumiseen, tekstailuun, pelaamiseen ja kuvaamiseen. Lapset ottavat paljon kuvia myös luvatta ja lähettävät niitä eteenpäin, mm. internetiin. Vanhemmat eivät yleensä ole selvillä monimuotoisesta puhelinkiusaamisesta, jossa käytetään sekä tekstiviestejä että kuvia.

Pelastakaa Lapset toivoo, että aikuiset keskustelisivat lasten kanssa matkapuhelimen käytöstä niin kotona kuin koulussakin. Lapsille on annettava pelisäännöt siitä, ketä ja missä saa kuvata, mihin ja millaisia kuvia voi ja saa lähettää. Lapset eivät useinkaan tiedä, että kuvien ottaminen toisista ilman lupaa ja niiden lähettäminen eteenpäin on kiellettyä ja saattaa loukata yksityisyyden suojaa. Kuvia voidaan lähettää eteenpäin myös kiusaamistarkoituksessa Niiden lähettäminen internetiin sisältää riskejä, joiden tiedostaminen ja joista puhuminen on tärkeää. Kun säännöt tehdään lapsille selviksi, tulee myös kiusaamisesta puhuminen vanhemmille helpommaksi.

Kuvaamiskulttuurin luomiseksi Pelastakaa Lapset on teettänyt Oon ihQ (mut en liian) -nettikampanjan, jolla halutaan herättää 12-15 -vuotiaat tytöt miettimään millaisen kuvan itsestään voi nettiin laittaa. Toteutuksesta vastaa mainostoimisto Briiffi. nuori voi testata www.saletisti-ihQ.fi -kampanjasivulla, onko ihQ, eli nuorten kielellä ihana. Hauskan testin lisäksi sivuilla puhutaan myös asiaa. Opettajat voivat hyödyntää myös aineistoa mediakasvatuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia