Pelastakaa Lapset: Lasten etu huomioitava pakolaisten palautuksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Lasten etu huomioitava pakolaisten palautuksissa

Maahanmuuttoviraston mukaan Afganistan, Somalia ja Irak ovat riittävän turvallisia maita, jotta niihin voi palauttaa turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttoviraston päätöksellä luokitella Afganistan, Somalia ja Irak niin sanotuiksi turvallisiksi maiksi on suuria vaikutuksia haavoittuvassa asemassa oleviin turvapaikanhakijalapsiin, sanoo Pelastakaa Lapset ry.

Järjestö muistuttaa, että lasten edun toteutuminen on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan arvioitava, mikäli näihin maihin aletaan palauttaa lapsia ja lapsiperheitä.

"Konfliktien ja pakomatkan vaikutuksista kärsiviä lapsia ei tule palauttaa takaisin olosuhteisiin, joissa heillä ei ole edellytyksiä käydä turvallisesti koulua ja saada heille kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja, mukaan lukien psykososiaalista tukea. Jos teemme näin, se on omiaan syventämään lasten mahdollista traumaa ja hidastaa heidän mahdollisuuksiaan kasvuun ja kehitykseen", sanoo vaikuttamistyön asiantuntija Tiina-Maria Levamo järjestön tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset järjestää lapsille toimintaa neljässä Suomen vastaanottokeskuksessa.

"Lapset ovat esimerkiksi kertoneet pakomatkasta ja jotkut ovat reagoineet voimakkaasti leikkitilanteessa, joka on palauttanut mieleen aiemmat kokemukset lähtömaasta. Teloitukset ja piikkilanka-aidat eivät ole harvinaisia aiheita lasten leikeissä ja piirustuksissa", Lapsiystävällinen tila -hankkeessa työskentelevä psykologi Jenni Häikiö kertoo.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina, että se on päivittänyt arvionsa Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteista. Kaikissa kolmessa maassa tilanne on sen mukaan viime kuukausina parantunut, mikä tarkoittaa, että maiden kaikille alueille voidaan nyt palauttaa turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Aiemmin esimerkiksi Keski- ja Etelä-Somaliaan ei ole palautettu ihmisiä.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että turvapaikanhakijan on esitettävä yksilöllinen syy jäädä Suomeen, pelkkä maan yleinen huono turvallisuutilanne ei enää riitä.

Turvapaikan saaminen Suomesta on vaikeutumassa muutenkin, sillä tällä viikolla ulkomaalaislaista poistui myös säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijalle voidaan myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Humanitaarinen suojelu on ollut oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät ole täyttyneet, mutta hakija ei ole voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia