Pakolaisuus entistä hankalampi ongelma ratkaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisuus entistä hankalampi ongelma ratkaista

Maailman tilanteen monimutkaistuminen vaikeuttaa pakolaistilanteen ratkaisua, UNHCR:n johtaja António Guterres sanoo.

Pakolaistyötä tekevien järjestöjen toimintaympäristö on muuttunut nopeasti niin monimutkaiseksi, että se vaikeuttaa maailman pakolaisongelman ratkaisua, sanoo YK:n pakolaisjärjestön johtaja António Guterres.

Erityisesti ennakoitavuus on Guterresin mukaan vaikeutunut ja konfliktit muuttuneet aikaisempaa monimutkaisemmiksi. Vastaavasti ratkaisujen saavuttaminen on muuttunut yhä vaikeammaksi.

Järjestön laskelmien mukaan maailmassa on yli 43 miljoonaa pakolaista, joiden tilanteen kohentamiseksi kansainvälisen yhteisön tulisi nyt tiivistää yhteistyötään konfliktien estämisessä, ilmastonmuutokseen mukautumisessa sekä luonnonkatastrofien hoidossa.

Afrikan sarven humanitaarista kriisiä Guterres kuvasi pahimmaksi hänen johtaja-aikanaan. Kriisin merkit olivat hänen mukaansa nähtävissä, mutta kansainvälinen yhteisö reagoi hitaasti ja vasta siinä vaiheessa, kun tilanne alkoi heikentyä. "Ja mikä pahinta, meillä ei ollut kapasiteettia estää tilanteen heikentymistä", Guterres totesi.

Guterres muistutti, että kuluvan vuoden aikana pakolaiskriisit ovat seuranneet toisiaan. Ensiksi Norsunluurannikolla, sitten arabimaissa ja lopuksi sadat tuhannet joutuivat pakenemaan Somaliasta.

UNHCR:n rahoitus perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, joita järjestö sai viime vuonna kaikkiaan 1,86 miljardia dollaria, noin 2,5 miljardia euroa. Viime vuoden rahoituksesta 82 prosenttia oli joko kokonaan tai osittain sidottua tiettyihin kohteisiin.

Pakolaisjärjestön tavoitteena on kyetä 72 tunnin kuluessa vastaamaan 600 000 ihmistä koskettaviin onnettomuuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia