Pakistanista katoaa poikia islamistien matkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanista katoaa poikia islamistien matkaan

Perheiden huoli kasvaa heimoalueilla Afganistanin rajan lähellä. Pakistanin presidentti Pervez Musharraf sanoi hiljan kadonnutta poikaansa kaivanneelle äidille, että siepatut ovat aseellisten ryhmien, eivät hallituksen käsissä.

Perheiden huoli kasvaa heimoalueilla Afganistanin rajan lähellä. Pakistanin presidentti Pervez Musharraf sanoi hiljan kadonnutta poikaansa kaivanneelle äidille, että siepatut ovat aseellisten ryhmien, eivät hallituksen käsissä.

”Etsin kolme kuukautta sitten kadonnutta poikaani. Meille on kerrottu, että hän taistelee talebanien rinnalla Afganistanissa”, Pakistanin rajaseudulla asuva Gul Afzal kertoo.

”Hän oli syvästi uskovainen, mutta ei osoittanut koskaan kiinnostusta aseelliseen taisteluun”, kyynelehtivä isä kuvailee 17-vuotiasta poikaansa.

Moni muukin perhe Pakistanin Luoteisessa rajamaakunnassa kaipaa epätoivoisesti poikiaan, mutta viranomaisten valta ei ulotu perinteisesti hallituille heimoalueille. Afganistanin talebanit ja muut islamistiryhmät pitävät seutua tukialueenaan.

Tiedusteluviranomaiset kertovat 15-vuotiaasta pojasta, joka siepattiin viime vuonna Shabqadarin kylästä. Hänet oli viety Etelä-Waziristaniin ja koulutettu itsemurhapommittajaksi.

Eräänä päivänä pojan vanhemmat saivat islamistiryhmältä onnittelut siitä, että heidän poikansa oli räjäyttänyt itsensä ja tappanut viisi ulkomaista sotilasta Etelä-Afganistanin Kandaharissa.

Luoteisen rajamaakunnan pääkaupungin Peshawarin poliisipäällikkö Abdul Majeed Marwat sanoo nuorten poikien joutuvan siepatuiksi, koska heidät on helppo aivopestä.

Nuorukaisille luvataan pääsy paratiisiin palkaksi länsimaisten tai afganistanilaisten sotilaiden tappamisesta.

Rajan pinnassa sijaitsevalla Dara Adamkhelin heimoalueella asukkaat kertovat, että poikia napataan koulusta tai kadulta ja heidät viedään tuntemattomaan paikkaan saamaan vihaan perustuvaa koulutusta.

”Tuntemattomat miehet veivät kuudetta luokkaa käyvän veljenpoikani koulusta. Hän palasi kotiin kolme viikkoa myöhemmin”, eräs mies kertoo.

Kateissa ollut poika ei suostu kertomaan mitään sieppaajistaan. Sukulainen valittaa, että asukkaat ovat voimattomia islamisteja vastaan eikä paikallishallinto puutu asiaan.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf sanoi hiljan kadonnutta poikaansa kaivanneelle äidille, että siepatut ovat aseellisten ryhmien, eivät hallituksen käsissä.

”Islamistit ovat voineet houkutella kadonneet mukaansa ja käyttävät heitä taisteluissa Kashmirissa, Afganistanissa ja muualla”, Musharraf selitti.

Pakistanin ylimmän oikeusviranomaisen Ifthikar Mohammad Chaudhryn maaliskuinen erottaminen liittyi mahdollisesti siihen, että hän kehotti toistuvasti hallitusta etsimään kadonneiksi ilmoitettuja ihmisiä. Noin 200 perhettä on aloittanut kampanjan omaistensa löytämiseksi.

Asukkaiden mukaan Dara Adamkhelin alueen vuoristokylistä on tullut islamistien toiminnan keskus.

Aseistetut miehet hyökkäsivät huhtikuun alussa Tankin alueella erään yksityiskoulun rehtorin kotiin, pahoinpitelivät perheen naisia ja veivät rehtorin ja tämän veljen. Kun miehet vapautettiin parin päivän päästä, he vaikenivat tapahtuneesta.

Tiedusteluviranomainen kertoi IPS:lle, että Dirin alueelta kidnapattiin viime vuonna kolme lasta, jotka jäljitettiin myöhemmin Etelä-Waziristanista koulutusleiriltä.

Lasten vanhemmat vetosivat islamisteihin, että lapset vapautettaisiin, mutta nämä kieltäytyivät vedoten siihen, että koulutukseen oli sijoitettu paljon voimavaroja. Lopulta jokainen perhe joutui maksamaan noin 750 euroa saadakseen lapsensa takaisin.

”Sen jälkeen en ole päästänyt lastani kotoa muualle kuin kouluun”, yksi vanhemmista sanoo.

Kaikki vanhemmat eivät ole olleet yhtä onnekkaita. ”Olen etsinyt lastani Etelä- ja Pohjois-Waziristanista ja Tankista. Olen myös pyytänyt apua islamisteilta, mutta turhaan. He kehottivat minua poistumaan alueelta”, eräs pettynyt isä tuskailee.

Nimettömänä esiintyvä opettaja joutui muutamaan perheineen Pohjois-Waziristanista Peshawariin. ”Tein lähtöpäätöksen kolmen tyttäreni ja poikani vuoksi. Haluan kasvattaa heidät hyvässä ympäristössä.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia