Pakistan pelkää Intiaa enemmän kuin talebaneja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistan pelkää Intiaa enemmän kuin talebaneja

Pakistanin armeijan kyvyttömyys estää
taleban-taistelijoiden etenemistä Pohjois-Pakistanissa viime viikkoina
on pakottanut Barack Obaman hallinnon katsomaan totuutta silmiin.

Pakistanin armeijan kyvyttömyys estää taleban-taistelijoiden etenemistä Pohjois-Pakistanissa viime viikkoina on pakottanut Barack Obaman hallinnon katsomaan totuutta silmiin.

Pakistanin sotilasjohto ei jaa Yhdysvaltain näkemystä, että radikaali-islamismi olisi Pakistanin suurin turvallisuusuhka.

George W. Bushin hallinto yritti raivoisasti kieltää maiden turvallisuusintressien erot. Se oletti, että silloisen presidentin Pervez Musharrafin hallitus olisi sitovasti päättänyt liittoutua Yhdysvaltain kanssa tämän vihollisia vastaan Afganistanissa ja Pakistanissa.

Obaman hallinto peri saman oletuksen, vaikka sitä vastaan oli paljon faktaa.

 

Mumbain terrori-isku kiristi välit

Viime marraskuun Mumbain terrori-iskun sekä Pakistanin ja Intian välien kiristymisen jälkeen oli selvää, ettei Pakistan ollut kiinnostunut siirtämään huomiota Intian uhasta Taleban-järjestöön.

Silti Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mike Mullen on väittänyt kuukausia, että pakistanilaiset olisivat muuttamassa painopistettä.

Mullen oli kuullut pakistanilaiselta kollegaltaan Ashfaq Kayanilta, että Pakistan olisi siirtämässä joukkojaan Intian rajalta talebaneja vastaan.

Puheiden onttous havaittiin Washingonissa huhtikuussa, kun Pakistanin armeija näytti kyvyttömältä tai haluttomalta vastustamaan Talebanin kontrollia Swatin laaksossa.

Pakistanin-matkallaan huhtikuussa Mullen silmin nähden järkyttyi Pakistanin hallituksen päättämättömyydestä Swatin laakson suhteen.

"En ole koskaan nähnyt miestä niin haudanvakavana", nimetön virkamieslähde vahvisti.

Yhdysvaltain johdon retoriikka alkoi saada maailmanlopun sävyjä. Huhtikuun lopussa ulkoministeri Hillary Clinton syytti Pakistanin hallitusta vallan luovuttamisesta Talebanille ja varoitti, että maan turvallisuustilanteen huononeminen uhkaa kuolettavasti Yhdysvaltoja ja koko maailmaa, jos islamistit saavat Pakistanin ydinasearsenaalin käyttöönsä.

 

"Pakistan pitää edelleen Intiaa uhkana olemassaololleen"

Myös kenraali David Petraeus ja puolustusministeri Robert Gates vaativat Pakistania keskittämään joukkojaan Intian sijasta talebaneja vastaan.

Obaman hallinnon kuumentunut retoriikka kuitenkin vain etäännytti Pakistanin sotilasjohtoa Yhdysvaltain strategisista tavoitteista. Huhtikuun lopulla Pakistanin armeijan komentaja Ashfaq Kayani tuomitsi ulkovaltojen puuttumisen Pakistanin asioihin.

Pakistanin ilmavoimien komentaja Rao Qamar Suleman sanoi ilmavoimien "jatkavan optimaalista valmiutta ryhtyä kaikenlaisiin tehtäviin kaikkia sisäisiä ja ulkoisia uhkia vastaan". Tämä oli selvä viittaus Intian uhkaan.

"Kokemukseni mukaan kova painostus ei pure Pakistanin johtoon", Mike Mullen sanoi toukokuun alussa Washington Postin haastattelussa. "Mitä kovempaa työnnämme, sen kauemmaksi he menevät."

Myös puolustusministeri Robert Gates myönsi televisiohaastattelussa toukokuun alussa, että Pakistanin strateginen huomio on yhtä valtaosin Intiassa.

"60 vuotta Pakistan on pitänyt Intiaa uhkana olemassaololleen ja päävihollisenaan. Pakistanin asevoimat on koulutettu tätä uhkaa varten", Gates sanoi.

Haastatteluhetkellä Pakistan oli siirtänyt Intian rajalle sijoitetusta puolen miljoonan sotilaan armeijasta vain 6 000 sotilasta talebanien torjuntaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia