Paikallisvaalit testaavat Sri Lankan demokratiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paikallisvaalit testaavat Sri Lankan demokratiaa

Sri Lankassa pidetään elokuun alussa paikallisvaalit
kahdessa tamilienemmistöisessä pohjoisen kaupungissa. Ne testaavat hallituksen kykyä palauttaa normaalielämä kolmen vuosikymmenen
sisällissodan runtelemalle alueelle.

Elokuun alussa pidetään paikallisvaalit kahdessa tamilienemmistöisessä pohjoisen kaupungissa. Ne testaavat Sri Lankan hallituksen kykyä palauttaa normaalielämä kolmen vuosikymmenen sisällissodan runtelemalle alueelle.

Vaalit pidetään Jaffnassa ja Vavuniyassa, jotka sijaitsevat lähellä paikkaa, jossa toukokuun taistelut käytiin. Hallitus kukisti tamilitiikerien LTTE:n ja surmasi sen johtajan Velupillai Prabhakaranin toukokuun 19. päivänä.

Tamilitiikerit vastustivat poliittista ratkaisua vallan jakamisesta hallituksen kanssa. Heidän hallitessaan saarivaltion pohjoisosia kansalla ei ollut poliittisia vaihtoehtoja. Tarkkailijoiden mukaan elokuun vaalit ovat tilaisuus palauttaa demokraattinen pluralismi alueelle.

"Aikaisemmin valta oli sotilailla tai LTTE:llä eikä pohjoisen ihmisillä", presidentti Mahinda Rajapaksan Sri Lankan vapauspuolueen edustaja Vinayahanurthi Muralitharan sanoo.

"Nämä vaalit voivat muuttaa tilanteen, ne voivat antaa äänen kansalle, niin kuin maan itäosassa tapahtui", Muralitharan lisää.


Vaalit ovat testi


Saaren itäosassa pidettiin paikallisvaalit sen jälkeen, kun tamilitiikerit oli kukistettu alueella 2008. Aluksi vaalijärjestelyjä arvosteltiin, mutta sittemmin Muralitharanin kannattajien hallitsemat kunnan elimet ovat saaneet hallinnon toimimaan.

Muralitharanin mukaan monet uskoivat idässä, etteivät vaalit olisi mahdolliset, mutta nyt alueen asukkaat nauttivat demokratiasta.

"Nämä vaalit ovat ihmisten mielestä testi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun he ottavat osaa vaaleihin ilman LTTE:n sekaantumista asioihin", Tamil Eelamin kansan vapautusjärjestön PLOTE:n johtaja Dharmalingam Sidarthan sanoo.


Huono hetki vaaleille?


Alueen asukkaat eivät kuitenkaan tunnu olevan kovin innostuneita vaaleista. Osallistuminen poliittisiin kokouksiin on ollut vähäistä.

Vaikka Jaffna ja Vavuniya eivät olleet taistelualueella, asukkaat kärsivät sodasta ja menettivät omaisiaan ja omaisuuttaan. 290 000 siviiliä pakeni taisteluita ja he ovat edelleen "hyvinvointikylissä".

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan olot näissä leireissä ovat epäinhimilliset.

Sidarthanin puolue pyysi hallitusta lykkäämään vaaleja, kunnes olot ovat vakiintuneet, mutta hallitus torjui pyynnön.

"Nämä vaalit eivät merkitsi ihmisille mitään. He eivät voi ajatella muuta kuin kuolleita, kadonneita tai haavoittuneita omaisiaan", Tamilien vapautusrintaman V. Anandasangaree sanoo.

Tamilien kansallisen liiton TNA:n Suresh Premachandran yhtyy tähän. Hänen mukaansa vaalit ovat väärään aikaan, eikä niitä haluta. Ihmiset pelkäävät osallistua poliittisiin kokouksiin, he eivät halua, että heitä yhdistetään mihinkään puolueeseen.

TNA:lla on suurin tamiliedustus parlamentissa, 22 paikkaa 225:sta. Puolue aikoo asettaa ehdokkaita, vaikka sen mielestä vaalit ovat huonosti ajoitetut.

Jotkut tamilipoliitikot ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos vaalit pidetään menestyksellisesti, se luo pohjaa luottamuksen rakentamiselle tamilien keskuudessa jaetussa kansakunnassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia