Uutiset Veroparatiisit

Pahimmat veroparatiisit listattu

Myös Pohjoismaita löytyy tuoreelta Financial Secrecy Index -listalta.
(Kuva: zanzibar / Flickr.com / cc 2.0)

Maailman pahin veroparatiisi on Sveitsi, käy ilmi kansainvälisen Tax Justice Networkin (TJN) tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan tähänastinen taistelu veroparatiiseja vastaan on ollut lähinnä retoriikkaa.

Verkoston julkaisema Financial Secrecy Index määrittelee 82 maata salailijavaltioiksi. Salailijavaltiot luovat muille mahdollisuuksia paeta lakeja ja sääntelyä – usein veroja. TJN:n mukaan maailman salailijavaltioissa on 21–32 biljoonaa dollaria.

Sveitsin jälkeen indeksin kärkisijoilla ovat Luxemburg, Hongkong, Caymansaaret ja Singapore. Tutkimuksessa kritisoidaan kuitenkin etenkin Isoa-Britanniaa, joka on sijalla 21. Jos Britannian verosynneiksi laskettaisiin sen koko "verkosto", esimerkiksi siihen löyhästi kuuluvat merentakaiset alueet ja erillisalueet, se olisi ykkössijalla, TJN suomii. Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Caymansaaret, Bermuda, Jersey ja Gibraltar, jotka kaikki löytyvät indeksistä.

Pohjoismaista listalla ovat Tanska, Norja ja Ruotsi, joista heikoimmin pärjää 50. sijalla oleva Norja. 71. sijalla oleva Ruotsi on mukaan ensimmäistä kertaa.

Kepa.fin haastatteleman Finnwatchin tutkijan Matti Ylösen mukaan Ruotsi on luultavasti mukana siksi, että se tarjoaa kotimaisille sijoittajille salaisuussuojaa hallintarekisterin avulla. Myös Suomeen on ajettu samanlaista järjestelmää ja Ylönen uskoo, että siinä tapauksessa myös Suomi nousisi listalle.

Veroparatiisit talous Kepa

Lue myös

Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

YK-asiantuntija: Veroparatiisien kiellosta tehtävä sopimus

Verojen välttely veroparatiisien avulla on järjestelmällistä yhteiskunnan ryöstämistä, joka YK:n on aika panna kuriin, vaatii  Alfred de Zayas tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.