Uutiset Veroparatiisit

Pahimmat veroparatiisit listattu

Myös Pohjoismaita löytyy tuoreelta Financial Secrecy Index -listalta.
(Kuva: zanzibar / Flickr.com / cc 2.0)

Maailman pahin veroparatiisi on Sveitsi, käy ilmi kansainvälisen Tax Justice Networkin (TJN) tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan tähänastinen taistelu veroparatiiseja vastaan on ollut lähinnä retoriikkaa.

Verkoston julkaisema Financial Secrecy Index määrittelee 82 maata salailijavaltioiksi. Salailijavaltiot luovat muille mahdollisuuksia paeta lakeja ja sääntelyä – usein veroja. TJN:n mukaan maailman salailijavaltioissa on 21–32 biljoonaa dollaria.

Sveitsin jälkeen indeksin kärkisijoilla ovat Luxemburg, Hongkong, Caymansaaret ja Singapore. Tutkimuksessa kritisoidaan kuitenkin etenkin Isoa-Britanniaa, joka on sijalla 21. Jos Britannian verosynneiksi laskettaisiin sen koko "verkosto", esimerkiksi siihen löyhästi kuuluvat merentakaiset alueet ja erillisalueet, se olisi ykkössijalla, TJN suomii. Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Caymansaaret, Bermuda, Jersey ja Gibraltar, jotka kaikki löytyvät indeksistä.

Pohjoismaista listalla ovat Tanska, Norja ja Ruotsi, joista heikoimmin pärjää 50. sijalla oleva Norja. 71. sijalla oleva Ruotsi on mukaan ensimmäistä kertaa.

Kepa.fin haastatteleman Finnwatchin tutkijan Matti Ylösen mukaan Ruotsi on luultavasti mukana siksi, että se tarjoaa kotimaisille sijoittajille salaisuussuojaa hallintarekisterin avulla. Myös Suomeen on ajettu samanlaista järjestelmää ja Ylönen uskoo, että siinä tapauksessa myös Suomi nousisi listalle.

Veroparatiisit talous Kepa

Lue myös

Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

YK-asiantuntija: Veroparatiisien kiellosta tehtävä sopimus

Verojen välttely veroparatiisien avulla on järjestelmällistä yhteiskunnan ryöstämistä, joka YK:n on aika panna kuriin, vaatii  Alfred de Zayas tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.