Uutiset Veroparatiisit

Pahimmat veroparatiisit listattu

Myös Pohjoismaita löytyy tuoreelta Financial Secrecy Index -listalta.
(Kuva: zanzibar / Flickr.com / cc 2.0)

Maailman pahin veroparatiisi on Sveitsi, käy ilmi kansainvälisen Tax Justice Networkin (TJN) tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan tähänastinen taistelu veroparatiiseja vastaan on ollut lähinnä retoriikkaa.

Verkoston julkaisema Financial Secrecy Index määrittelee 82 maata salailijavaltioiksi. Salailijavaltiot luovat muille mahdollisuuksia paeta lakeja ja sääntelyä – usein veroja. TJN:n mukaan maailman salailijavaltioissa on 21–32 biljoonaa dollaria.

Sveitsin jälkeen indeksin kärkisijoilla ovat Luxemburg, Hongkong, Caymansaaret ja Singapore. Tutkimuksessa kritisoidaan kuitenkin etenkin Isoa-Britanniaa, joka on sijalla 21. Jos Britannian verosynneiksi laskettaisiin sen koko "verkosto", esimerkiksi siihen löyhästi kuuluvat merentakaiset alueet ja erillisalueet, se olisi ykkössijalla, TJN suomii. Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Caymansaaret, Bermuda, Jersey ja Gibraltar, jotka kaikki löytyvät indeksistä.

Pohjoismaista listalla ovat Tanska, Norja ja Ruotsi, joista heikoimmin pärjää 50. sijalla oleva Norja. 71. sijalla oleva Ruotsi on mukaan ensimmäistä kertaa.

Kepa.fin haastatteleman Finnwatchin tutkijan Matti Ylösen mukaan Ruotsi on luultavasti mukana siksi, että se tarjoaa kotimaisille sijoittajille salaisuussuojaa hallintarekisterin avulla. Myös Suomeen on ajettu samanlaista järjestelmää ja Ylönen uskoo, että siinä tapauksessa myös Suomi nousisi listalle.

Veroparatiisit talous Kepa

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.