Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.

Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan. Kuva: Oleg Kuznetsov / CC BY-SA 2.0.

Ihmisoikeusliitto, Helsingin seudun liikenne ja Helsingin kaupungin liikenne ovat aloittaneet uudelleen kampanjan, jonka tarkoituksena on kitkeä syrjintää ja häirintää joukkoliikenteessä.

Kahden viikon ajan pääkaupunkiseudun katukuvassa ja liikennevälineissä näkyvä STOP! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja rohkaisee joukkoliikenteen käyttäjiä antamaan tukensa häirinnän ja syrjinnän kohteeksi joutuneille kanssamatkustajille.

Kampanja näkyy pääkaupunkiseudun asemilla sekä busseissa, metroissa ja raitiovaunuissa. Sen osana järjestetään myös flash mob ja jaetaan tietoa kampanjasta Helsingin keskustassa.

Tarkoituksena on nostaa esiin etenkin nuorten kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä joukkoliikenteessä. Mukana on muun muassa julkisuuden henkilöitä, jotka kertovat kokemuksistaan.

Kampanjassa annetaan ohjeita siitä, miten muut matkustajat voivat toimia syrjintää ja häirintää havaitessaan. Osana kampanjaa aiotaan myös kouluttaa kuljettajia puuttumaan tehokkaammin syrjintään ja häirintään.

”Kanssamatkustajien, erityisesti aikuisten tuki on oleellista. Voi mennä viereen istumaan, kysyä, tarvitseeko häirintää kokenut apua ja auttaa raportoimaan tilanteesta vastuutahoille”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila tiedotteessa.

Kampanja toteutettiin pääkaupunkiseudulla ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Silloin se tavoitti Ihmisoikeusliiton mukaan arviolta 2 miljoonaa ihmistä. Kampanja toteutettiin myös Tampereella ja Turussa.

“Kampanjan tavoitteena on muuttaa ihmisten käytöstä ja yleistä ilmapiiriä, siksi sitä on tärkeää toistaa. Edellisen kampanjan jälkeen olemme iloksemme kuulleet useista tilanteista, joissa ihmiset ovat menneet tueksi. Kanssamatkustajilla on tärkeä rooli tilanteiden muuttamisessa. Vastuu puuttumisessa syrjintään ja häirintään on kuitenkin julkisen liikenteen hallinnoijilla ja muilla viranomaisilla”, Mattila toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia