Orjuudessa edelleen 30 miljoonaa ihmistä ympäri maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Orjuudessa edelleen 30 miljoonaa ihmistä ympäri maailman

Myös Suomeen on kehittynyt epämuodollista työtä, joka on luonut otolliset olosuhteet orjuudelle, sanotaan tuoreessa selvityksessä. 

Maailmassa on edelleen lähes 30 miljoonaa ihmistä, jotka elävät orjuudessa tai orjuuteen rinnastettavissa olosuhteissa, selviää Walk Free -säätiön tekemästä uudesta selvityksestä.

Ensimmäisen Global Slavery Index -selvityksen mukaan lukumääräisesti kolme neljästä maailman orjasta elää kymmenen afrikkalaisen ja aasialaisen valtion alueella. Pelkästään Intiassa orjia arvioidaan olevan 14 miljoonaa ja Kiinassa kolme miljoonaa. Väkilukuun suhteutettuna orjuus on yleisintä Mauritaniassa, Haitissa ja Pakistanissa.

Säätiön mukaan orjuuteen voi rinnastaa muun muassa velkaorjuuden, pakkoavioliitot ja ihmiskaupan. Selvityksessä vertailtiin ensimmäistä kertaa orjuutta 162 valtiossa väkiluvun sekä lapsiavioliittojen ja ihmiskaupan määrän perusteella.

Tulokset vahvistavat tutkijoiden aikaisempia arvioita nykyaikaisen orjuuden ja korruption välisestä yhteydestä. Orjuuden yleisyydellä havaittiin olevan vahvoja yhtymäkohtia myös valtioiden inhimillisen kehityksen tasoon, BKT:hen sekä rahoituspalvelujen saatavuuteen, tutkijat sanovat.

Suomi orjuuskartalla

Tutkijat arvioivat, että Suomessa elää orjuudessa arviolta 700 ihmistä, ja raportissa mainitaan tunnetujen tapausten liittyvän pääasiassa siirtolaisten hyväksikäyttöön.

Säätiön mukaan siirtotyöläisyyteen liittyvän epämuodollisen talouden kehittyminen virallisen hyvinvointijärjestelmän ulkopuolelle on luonut otolliset olosuhteet orjuudelle. Samalla Suomen hallitus ja ay-liike eivät ole kehittäneet riittäviä keinoja siirtolaisten oikeuksien turvaamiseksi. Suomi on kuitenkin selvityksen hännillä sijoituksellaan 150.

Koko Euroopan unionissa elää orjuudessa yhteensä noin 360 000 ihmistä, joka on huomattavasti vähemmän kuin Euroopan parlamentin tuore arvio 880 000:sta unionin alueella olevasta orjasta.

Indeksin laatijat kuitenkin huomauttavat, että orjuudessa elävien todellinen lukumäärä on todennäköisesti huomattavasti suurempi kuin tutkimusta käytettyjen satunnaisotoksien ja toisenkäden lähteisiin perustuvien laskelmien perusteella voi arvioida.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia