Nuoriso "valtaa" Brasilian kauppakeskuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoriso "valtaa" Brasilian kauppakeskuksia

Poliisin kovat otteet vahvistavat vaurastumisen siivittämää liikettä, kirjoittaa Fabiana Frayssinet.

(IPS) -- Brasilialaiset nuoret halusivat kokoontua ostoskeskukseen viettämään aikaa. Virkavalta säikähti ja hääti heidät kovin ottein. Tuloksena oli kasvava nuorisoliike.

Rolezinhoksi kutsuttu liike sai alkunsa Facebookissa. Ensimmäiseen tapaamiseen eteläisen São Paulon kauppakeskukseen kerääntyi yllättäen jopa 6 000 nuorta.

Kesällä pidettävien jalkapallon MM-kisojen vuoksi Brasilian hallitus pelkää kaikkea liikehdintää, ja poliisi hajotti nuorten kokoontumisen. Seurauksena oli lisää rolezinhoja eri puolilla maata.

Köyhäkin kuluttaa

"Tulimme näyttämään, että köyhä nuorikin voi kuluttaa", selittää maantieteen opiskelija Iata Anderson, joka osallistui tammikuussa kokoontumiseen Leblonin hienossa kauppakeskuksessa Riossa. Keskus tosin suljettiin ennen kuin nuoret ehtivät paikalle.

Anderson asuu monen muun nuoren tavoin favelassa eli hökkelikylässä. Silti hän kuuluu uuteen keskiluokkaan, jolle on avautunut mahdollisuus opiskella, käyttää internetiä ja jopa ostella jotain.

"Haluan tukea São Paulon rolezinhoja, joita poliisi pahoinpiteli tammikuussa", Anderson sanoo. Poliisi hajotti tuolloin tuhatpäisen nuorisojoukon kumiluodeilla ja pippurisumutteilla ja pidätti 60 henkeä.

Syrjintä tuttua

Rion yliopiston sosiologi Ingacio Cano kummastelee kohtuutonta väkivaltaa ja kauppakeskusten sulkemisia.

Afrobrasilialainen Diego Meier muistuttaa, ettei syrjintä ole uutta. "Kun musta astuu ostoskeskukseen, järjestyksenvalvojat ilmaantuvat heti maisemiin. Saan välillä huonoa palvelua ja näen mustia lähinnä vartijoina tai siivoamassa vessoja."

Brasilian vasemmistohallituksen etnisestä tasa-arvopolitiikasta vastaava ministeri Luiza Bairros vakuuttaa, että rolezinhot ovat rauhanomaisia mielenilmauksia eikä niitä pidä sekoittaa varasteluun. "Ongelmat alkavat, kun valkoiset säikähtävät nuorisojoukkoa."

Politiikka mukaan

Jalkapallokisojen ja syksyn presidentinvaalien läheisyys lisäävät myös rolezinhojen poliittista merkitystä, arvioi toimittaja Fernando Gabeira.

"Pienistä liikkeistä voi paisua suuria. Kesällä 2013 joukkoliikenteen taksojen korotus synnytti laajan protestiaallon korruptiota vastaan ja parempien palvelujen puolesta", Gabeira muistuttaa.

Hänen mielestään rolezinhoissa on kyse siitä, että kulutusyhteiskunnan jäseninä nuorillakin on oikeus kuluttaa.

Brasiliaa vuosikymmenen johtanut työväenpuolue on vähentänyt köyhyyttä ja kiihdyttänyt kasvua parantamalla kansan ostovoimaa. Maan 200 miljoonasta asukkaasta noin 30 miljoonaa on noussut köyhyydestä keskiluokkaan.

Brassailufunkin tahtiin

(IPS) -- Brasilian nuorisoa villitsee musiikki, joka tunnetaan brassailufunkina. Sen mukaan nuoren miehen tie onneen edellyttää sosiaalisen aseman kohenemista, jota luksustavarat ilmentävät.

Yhdysvaltalaisen rapin innoittama brasilialainen funk syntyi slummeissa ja käsitteli alussa huumekauppaa, poliisin toimintaa ja seksiä.

Musiikki on alkanut heijastaa uutta vaurastumisen aikaa. Se ilmentää nuorten halua kuulua yhteiskuntaan sen täysivaltaisena jäsenenä, sanoo elokuvataiteen opiskelija Gonzalo Gaudenzi.

"Musiikki tolkuttaa, että saadaksesi parhaat naiset ja hyvän aseman, tarvitset hienomman auton ja uudet vaatteet. Nuoret haluavat olla siinä maailmassa, vaikka hankintoihin ei olisi varaa. Missä se on mahdollista? Kauppakeskuksissa", Gaudenzi tiivistää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia