Nuoret tytöt pahoin laiminlyötyjä kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoret tytöt pahoin laiminlyötyjä kehitysmaissa

Lasten kasvaessa teini-ikään sukupuolten välinen epätasa-arvo repeää, kertoo UNICEF tuore raportti.

UNICEFin tuoreen raportin mukaan mukaan nuorten tyttöjen oikeuksia laiminlyödään räikeästi. Lasten tullessa teini-ikään erot sukupuolten välillä tulevat selkeästi näkyviin, ja tyttöjen tilanne on selvästi poikia heikompi, Suomen UNICEF-yhdistys kirjoittaa.

Raportin mukaan suuressa osassa maailmaa tytöt ovat harvemmin toisen asteen koulutuksessa, eivät useammin osaa lukea ja jäävät tarjolla olevan tiedon ulkopuolelle. Naimisiin joutuminen vie usein tytöt pois koulusta, ja he ovat muun muassa poikia heikommin suojautuneita sukupuolitaudeilta.

Sen sijaan varhaislapsuudessa sukupuolten välisiä eroja ei ravitsemuksessa, terveydessä ja koulutuksessa juurikaan enää ole. Tyttö- ja poikavauvat rekisteröidään yhtä ahkeraan, eikä sukupuolella näytä olevan merkitystä alle viisivuotiaiden lasten aliravitsemukseen.

Raportti perustuu kaikkien aikojen laajimpaan tutkimusaineistoon kehitysmaiden lasten ja nuorten tilasta eri elämänvaiheissa.

"Sukupuolten välisten erojen kiinni kurominen, lapsen elämän kaikissa vaiheissa, sekä sukupuoleen perustuvan syrjinnän poistaminen ovat edellytyksiä kestävän ja kaikki mukaan ottavan kehityksen aikaansaamiseksi kaikkialla maailmassa", painottaa Geeta Rao Gupta, UNICEFin apulaispääjohtaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia