Nukutusaineen puute tappaa ihmisiä Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nukutusaineen puute tappaa ihmisiä Keniassa

Keniassa nukutusainetta saa vain pääkaupunki Nairobista sekä maakuntatason sairaaloista.

Joka viikko Keniassa menetetään ihmishenki nukutusainepulan vuoksi. Tilanne on pahin slummeissa ja maaseudulla.

Ihmiset joutuvat kestämään tuskallisia leikkauksia ilman nukutusainetta, kertoo kansalaisyhteiskunta-aktivisti James Kamau.

Kamaun mukaan nukutusainetta löytyy ainoastaan pääkaupunki Nairobista sekä maakuntatason sairaaloista.

Asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan mukaan syynä on riittämätön terveysbudjetti, korruptio ja byrokratia.

Helvetillinen kipu

Kun länsikenialainen Clare Anyango mursi kätensä, hänet vietiin paikalliseen hoitokotiin ja leikattiin ilman nukutusainetta.

"Se oli helvetillistä. Siedin ensin kivun, koska luulin lääkärin helpottavan sitä. Mutta kun hän alkoi leikata, kipu kaksinkertaistui ja minun oli kestettävä sitä lähes tunnin ajan. En kyllä suostuisi moiseen uudestaan", Anyango kertoo.

Turkana-alueen sairaalan johtaja Gilchrist Lokoer sanoo, että tilanne on pahin Turkanassa.

"Meillä ei ole nukutuslaitteita, kaasua tai suihkeita, jotka puuduttaisivat potilaat. Jos operaatio on hyvin yksinkertainen, kuten patin poisto tai ympärileikkaus, suoritamme sen potilaan ollessa täysin tajuissaan. Jos vaaditaan vakavampia toimenpiteitä, lähetämme heidät maakunta- tai lähetyssairaaloihin, joissa on paremmat lääkkeet ja tilat."

Paikallisuus tehostaa

Yhdistyneiden kansakuntien teollistamisjärjestön edustaja Wilberforce Wanyanga toivoo, että Afrikan hallitukset tarjoaisivat paikallisille lääkeyrityksille kannustimia kuten tuotteiden verovapaan maahantuonnin.

"Kenia on alueellinen lääkekeskus. On ironista, että se yhä joutuu tuomaan ulkomailta perusnukutuslääkkeitä. Maan pitäisi tukea lääkkeiden paikallista tuotantoa".

Myös kansanterveysministeriön sairauksien hallinnasta vastaava virkamies Willis Akhwale toivoo, että afrikkalaiset lääkkeenvalmistajat ottaisivat näkyvämmän roolin kansainvälisillä lääkemarkkinoilla.

"Kun lääkkeet valmistetaan paikallisesti, se ei ainoastaan vähennä kuluja, vaan myös säästää aikaa lääkkeiden hankinnassa."

Rahoitusta etsitään

Lääkkeisiin liittyvästä suunnittelusta, hankinnasta ja jakamisesta maan terveyslaitoksiin vastaa valtion omistama Kenya Medical Supplies Agency (KEMSA). Sen mukaan kaikkiin tarvittaviin lääkkeisiin ei ole varaa.

Tänä vuonna Kenian hallitus budjetoi terveysministeriölle 609 miljoonaa euroa.

"Nukutuslääkkeet on sullottu yhteen muiden lääkkeiden kanssa, vaikka toisaalta yli kahdeksan miljoonaa euroa on korvamerkitty erikseen antiretroviraaleille, 1,4 miljoonaa euroa moderneille laitteille kohdunkaulan- ja rintasyövän seulontaa varten ja 55 miljoonaa euroa immunisaatiolle", KEMSAn toimitusjohtaja John Munyu kritisoi.

KEMSAn panos vaikeaan tilanteeseen on syyskuussa käyttöön otettava uusi logistiikkajärjestelmä keskeisimpien lääkkeiden ja tarvikkeiden hankkimiseen. Järjestelmä auttaa seuraamaan terveysvälineiden ja lääkkeiden varastointia ja jakamista maan terveyslaitoksissa.

Lääkepalveluministeri, professori Anyang Nyongo sanoo hallituksen olevan selvillä tilanteesta ja kertoo, että hallitus etsii riittävää rahoitusta avunantajilta muun muassa nukutusaineiden hankintaan.

Kenia

  • Valtio Itä-Afrikassa
  • Asukkaita 40,9 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 19,7 %
  • Hiv-positiivisia 15-49-vuotiaista noin 8 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 128/169

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia