Norsut ja ihmiset elävät sovussa Sri Lankassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsut ja ihmiset elävät sovussa Sri Lankassa

Srilankalaisen maalaiskylän laidalla asuva
Jagath de Silva saa kiittää sähköistettyä aitaa viljelystensä
säilymisestä. Naapurissa majaileville elefanteille aita on turvannut
hengissä pysymisen.

Srilankalaisen maalaiskylän laidalla asuva Jagath de Silva saa kiittää sähköistettyä aitaa viljelystensä säilymisestä. Naapurissa majaileville elefanteille aita on turvannut hengissä pysymisen.

"Elämme sopuisasti vuonna 2007 pystytetyn aidan eri puolilla", Silva sanoo.

Aiemmin harmonia oli kaukana. Kyläläiset joutuivat vartioimaan viljelyksiään öisin, koska norsut uhkasivat syödä koko sadon. Niitä yritettiin häätää nuotioilla, ilotulitteilla ja huudoilla.

"Taistelua käytiin joka yö. Kun norsut saavat vihiä helposta ateriasta, ne tulevat aina uudelleen", viljelijä Mudiyanselage Karunaratne kertoo.

Taistelut ovat verisiä. Luonnonsuojelijoiden mukaan Sri Lankassa tapetaan noin 150 norsua vuodessa ja ihmisiä menehtyy yhteenotoissa 60.

Sri Lankan norsukanta on supistunut noin 4 000 yksilöön metsien vähenemisen, maatalouden laajenemisen ja väestönkasvun seurauksena.

Valtion luonnonsuojeluvirasto on havainnut sähköaidat yhdeksi parhaista keinoista pelastaa sekä viljelykset että norsut.

Dennawan kylässä aidan ja sille energiaa tuottavan aurinkopaneelin kunnossapito on annettu de Silvan huoleksi. Kulujen kattamiseksi kyläläisiltä kerätään pari euroa vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia