Norminpurku kaivoksella suututtaa perulaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norminpurku kaivoksella suututtaa perulaisia

Perussa odottaa ratkaisua ainakin 150 paikallista kiistaa, joissa asukkaat valittavat viranomaisten ja kaivosyhtiöiden toiminnasta. Yksi kiistojen kohde on tammikuussa avattu Las Bambasin suuri kuparikaivos.

Fuerabamban kylässä Perun Andeilla 16 perhettä sinnittelee yhä kodeissaan keskellä Las Bambasin kuparilouhosta. (Kuva: Milagros Salazar / IPS)

(IPS) -- Perussa odottaa ratkaisua ainakin 150 paikallista kiistaa, joissa asukkaat valittavat viranomaisten ja kaivosyhtiöiden toiminnasta. Yksi kiistojen kohde on tammikuussa avattu Las Bambasin suuri kuparikaivos.

Kaivannaiset ovat Perun talouden perusta. Maa on maailmantilaston kolmantena kuparintuotannossa ja viidentenä kullantuotannossa.

Las Bambasin keskuspaikka sijaitsee eteläisen Apurímacin alueen Challhuahuachossa. Kaivoksen omistaa kiinalainen valtionyhtiö Minmetals, joka on myös louhosta operoivan MMG:n pääosakas.

Las Bambasin kolme avolouhosta sekä malmin käsittelylaitokset sijaitsevat Andeilla neljän kilometrin korkeudessa Cotatambasin ja Graun maakunnissa. Kuparivarannot arvioidaan 7,2 miljoonaksi tonniksi ja vuosituotto 400 000 tonniksi. Alueelta löytyy myös molybdeenia ja muita metalleja.

Uusi hallitus peri kiistan

Taistelu kaivoksesta ei ole päättynyt, vaikka kovin yhteenotto tapahtui syyskuussa 2015. Asukkaiden ja poliisin kahinassa kuoli kolme ja loukkaantui 29 ihmistä.

Presidentti Ollanta Humalan vasemmistohallitus asetti helmikuussa työryhmän selvittämään kaivoskiistan neljä avainasiaa: ihmisoikeuksien kunnioittaminen, ympäristövaikutukset, kestävän kehityksen vaatimat valtion investoinnit ja yrityksen sosiaalinen vastuu.

Valta vaihtui Perussa heinäkuun lopulla ja presidentti Pedro Pablo Kuczynskin keskustaoikeistolainen hallitus sai kaivoskiistat perinnökseen.

"Emme halua selkkauksia. Mutta jos annan sinulle kaivoksen, asetan myös toiminnan ehdot", sanoo Ccayaon kylän asukas Daniel Olivera.

Muutoksia ympäristövaikutusten arviointiin

Ketsua-intiaaneihin kuuluvat asukkaat vaativat riippumatonta tutkimusta konfliktin alkuperän selventämiseksi: kaivos- ja energiaministeriö hyväksyi muutoksia Las Bambasin ympäristövaikutusten arviointiin neuvottelematta asukkaiden kanssa. Muutoksilla voi olla vaikutusta veden, maan ja ilman puhtauteen, asiantuntijat sanovat

Muutoksiin kuuluu molybdeenin erottelulaitoksen siirto Cuscon lähistöltä Cotatambasiin vuonna 2013. Hallitus ryhtyi tuolloin norminpurkuun helpottaakseen ulkomaisten sijoitusten maahantuloa. Ympäristövaikutusten muutokset voidaan nyt hyväksyä kuulematta asukkaita.

Mineraalien kuljettaminen siirtyi kuorma-autoihin aluksi vaadittujen suljettujen putkien sijasta. Liikenteen nostattamat pölypilvet ovat poikineet lisää valituksia asukkailta. Kaivosyhtiö on sittemmin vakuuttanut, että se käyttää suljettuja kontteja ja kastelee tiet ennen ajoa.

Malmiputkesta luopuminen oli asukkaille pettymys myös sikäli, että he laskivat saavansa tuloja sen alle jäävien maidensa myymisestä tai vuokraamisesta.

Jäljellä 16 perhettä

Asukkaita tukevat ympäristöinsinöörit vaativat uutta ympäristövaikutusten arviointia sekä autokuljetuksista että erottelulaitoksen siirrosta, koska molybdeeni aiheuttaa ihmisille terveyshaittoja. Kaivosyhtiö vakuuttaa, ettei merkittäviä vaikutuksia tule.

Kiistat koskevat myös maata. Fuerabamban kylässä 16 perhettä asuu malmivarojen päällä ja kieltäytyy muuttamasta ilman oikeudenmukaista korvausta.

He ovat viimeisinä jäljellä. Kahden vuoden kuluessa yli 400 perhettä on siirretty Nueva Fuerabambaksi ristitylle alueelle puolen tunnin ajomatkan päähän.

Lisää uusi kommentti