Uutiset

Nigerian öljyalueella kytee edelleen

Nigerjoen suiston kapinaliikkeen johtaja Alhaji Mujahid Dokubu-Asari on luvannut riisua joukkonsa aseista, mutta tilanne alueella on edelleen tulenarka. Arvostelijoiden mielestä Dokubu-Asari on pelkkä hallituksen kätyri. Kapinalliset vaativat suiston köyhille asukkaille suurempaa osaa öljytuloista. Vaatimukselle on viime kuukausina annettu pontta iskuilla öljyn tuotantolaitoksia ja putkia vastaan.

"Nigerian hallitus ei kykene suojelemaan kaikkia öljyputkia Nigerjoen suistossa", vakuuttaa Dokubu-Asari, joka johtaa Nigerin suiston kansan vapaaehtoisjoukkoa.

Jos tilanne kärjistyy uudelleen, seudun lukemattomat mangroverämeet ja lahdelmat palvelevat kapinallisten etua paremmin kuin hallituksen, hän selittää.

"Kun he etsivät meitä yhdestä paikasta, me räjäytämme putken toisessa."

Kapinalliset vaativat suiston köyhille asukkaille nykyistä suurempaa osaa öljytuloista. Vaatimukselle on viime kuukausina annettu pontta iskuilla öljyn tuotantolaitoksia ja putkia vastaan.

Nigerian kapina on osaltaan vaikuttanut siihen, että raakaöljyn tynnyrihinta ylitti maailmanmarkkinoilla 50 dollarin kipurajan. Nigeria on maailman 6. suurin öljynviejä.

Takavuosina Nigerian hallitus ei kaihtanut kovia otteita suiston kapinallisia vastaan, mutta nyt se kutsui Dokubu-Asarin pääkaupunkiin Abujaan neuvottelemaan presidentti Olusegun Obasanjon kanssa.

Vastineeksi kapinallisten aseiden riisumiselle hallitus lupasi kiinnittää enemmän huomiota suiston asukkaiden ahdinkoon. Asukkaat syyttävät ylikansallisia öljy-yhtiöitä elinympäristönsä saastuttamisesta ja öljytulot itselleen kahmineiden korruptoitujen poliitikkojen tukemisesta.

Ympäristön saastuminen ja ihmisten räikeä eriarvoisuus ovat nostattaneet nuorten taistelutahtoa. Jotkut ovat valmiita uhraamaan henkensä vääryyksien korjaamiseksi, Isaac Asume kertoo. Hän toimii Chikoko-liikkeessä, joka ajaa rauhanomaista ratkaisua suistoalueen ongelmiin.

"Köyhyys pitää meidät jatkuvasti vihaisina. Elämä on ollut pelkkää kurjuutta varhaislapsuudesta tähän asti. Elämässämme ei tapahdu mitään hyvää", tilittää Raymond Princewill, kapina-armeijaan liittynyt työtön nuorukainen.

Nigerian hallitus ja öljy-yhtiöt sanovat, että huomattava osa tuloista käytetään alueen hyväksi, mutta asukkaat eivät vakuutu.

Moni ylistää sen sijaan Dokubu-Asaria ja tämän "vapaustaistelijoita", joita on johtajan mukaan yli 200 000.

Asume kuuluu niihin, joiden mielestä Dokubu-Asari on pelkkä hallituksen luomus.

Arvostelijoiden mukaan viranomaiset aseistivat kapinajohtajan alkujaan pelottelemaan kansaa, jotta se äänesti Kansan demokraattien puolueen valtaan viime vuoden vaaleissa.

"Poliitikot tukivat Riversin osavaltiossa toimineita aseellisia ryhmiä. Valtaapitävät loivat nämä ryhmät, aseistivat ne ja sallivat niiden liikkua vapaasti ympäriinsä", Asume sanoo.

Riversin osavaltion hallitus kiistää syytökset. "Kantamme on, että ei saa uhata turvallisuutta, julkista rauhaa ja varsinkaan Nigerian yhtenäisyyttä", tiedottaja Emmah Okah sanoo.

Viranomaiset syyttivät aiemmin Dokubu-Asaria öljyn varastamisesta asehankintojen rahoittamiseksi, mutta syytteistä luovuttiin Abujan rauhanneuvottelujen jälkeen.

Viranomaiset vakuuttavat toimineensa vilpittömästi neuvotteluissa kapinallisten kanssa, mutta Asume epäilee, että terve järki unohtuu, kun pelissä on miljardien öljytulot.

"Tämä niin sanottu Abujan sopimus ei muuta mitään. Taistelu Nigerin suistossa käy entistä väkivaltaisemmaksi, ja lisää ryhmiä tarttuu aseisiin", Asume miettii.

Hänen mielestään maan hallitus on toiminnallaan osoittanut, että väkivalta on ainoa kieli, jota se ymmärtää.

(Inter Press Service)

talouskonflikti Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset