Nigerian iskut: "Maailman omantunnon pitäisi kolkuttaa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigerian iskut: "Maailman omantunnon pitäisi kolkuttaa"

Jopa 2 000 siviilin joukkomurha on Boko Haramin pahin tähänastinen isku.

Nigerian viime päivien tapahtumien pitäisi johtaa tehokkaisiin vastatoimiin. Nykymeno ei voi jatkua, sanoo YK:n lastenjärjestön UNICEFIn pääjohtaja Anthony Lake kannanotossaan Nigeriassa viime päivinä kiihtyneeseen väkivaltaan.

"Maailman omantunnon pitäisi kolkuttaa näiden tapahtumien johdosta. Sanat eivät riitä ilmaisemaan, kuinka tyrmistyttävää tämä on", Lake sanoo.

Nigeriassa tuli perjantaina tietoon tähän asti todennäköisin pahin siviilien joukkomurha, johon islamistinen Boko Haram -ryhmä on syyllistynyt. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tietojen mukaan jopa 2 000 siviiliä on kuollut taistelijoiden hyökkäyksessä maan koillisosassa Bagan kaupungissa ja sen ympäristössä. Hyökkäyksen arvellaan tapahtuneen 3.1. Kaupunki on mahdollisesti tuhottu suurelta, järjestö arvioi.

Uhrit ovat pääosin naisia, vanhuksia ja lapsia, jotka eivät päässeet pakenemaan, kertoo Guardian-lehti.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut iskun. Väkivallalle tuli jatkoa viikonloppuna, kun noin 10-vuotiasta tyttöä käytettiin pommin räjäyttämiseen Maidugurin kaupungin torilla. Ainakin 19 ihmistä kuoli. Sunnuntaina tapahtui Potiskumin kaupungissa toinen itsemurhaisku, joiden tekijäksi epäillään kahta lasta.

Boko Haram on iskenyt siviilejä vastaan Nigeriassa vuodesta 2009 alkaen. Liikkeen tavoitteena on islamilaisen kalifaatin perustaminen. Pelkästään viime vuonna väkivallassa kuoli yli 10 000 ihmistä. Noin 1,6 miljoonaa on paennut. Viime päivinä ihmisiä on paennut etenkin Nigerian naapurimaahan Tšadiin, joka on pyytänyt kansainvälistä apua pakolaismäärän hallitsemiseksi.

Boko Haram on myös siepannut siviilejä. Lake muistutti kannanotossaan, että Boko Haramin viime keväänä kaappaamat 200 tyttöä ovat edelleen kateissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia