Uutiset

Nigeria heräsi taisteluun tupakointia vastaan

"Terveysministeriö varoittaa, että tupakoijaa uhkaa kuolema nuorella iällä", lukee savukeaskissa Afrikan runsasväkisimmässä valtiossa Nigeriassa. Teksti ei kuitenkaan paljoa auta, jos nuoriso ei sitä osaa lukea.

"En osaa lukea, joten veisaan viis siitä, mitä askiin on kirjoitettu. Minua kiinnostaa vain sisältö", Taju Olaide, 17, kuittaa.

Toinen nigerialaisnuorukainen Uche Obeke myöntää lukeneensa varoituksen, muttei piittaa siitä.

"En usko, että polttaminen tappaa minut nuorena. Monet vanhat ihmiset tupakoivat ja voivat hyvin", kaveri järkeilee.

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa on 135 miljoonaa asukasta, joista yli 40 prosenttia on alle 14-vuotiata. Siksi maan nuoriso tarjoaa valtavat markkinat myös tupakkateollisuudelle.

18 prosenttia nuorista tupakoi

YK:n mukaan yli 15-vuotiasta nigerialaisista 30 prosenttia on lukutaidottomia, ja peruskoulun aloittaa 68 prosenttia lapsista.

Maailman terveysjärjestä WHO arvioi, että Nigerian nuorista tupakoi 18 prosenttia. Osuus on likimain samaa luokkaa kuin Suomessa.

Pelkät askiin painetut varoitukset eivät hillitse tupakointia, myöntää Akinbode Oluwafemi, joka vetää nigerialaisten järjestöjen tupakoinnin vastaista kampanjaa.

Hän ryydittäisi tekstiä monissa maissa käytössä olevilla kuvilla syövän runtelemista keuhkoista.

Yhtiöt oikeuteen

Nigerian valtiokin kamppailee tupakkaa vastaan. Se on yhdessä paikallisen Maan ystävät -järjestön kanssa haastanut oikeuteen kolme suurta kansainvälistä yhtiötä. Vastaajina ovat International Tobacco, Philip Morris ja British American Tobacco.

Nigeria haluaa oikeuden rajoittaa tupakanmyyntiä suojellakseen nuoria ja vaatii lisäksi yhtiöiltä 30 miljardin euron korvauksia savuttelun aiheuttamien terveyshaittojen hoidosta.

Mallia on otettu Yhdysvalloista, jossa 46 osavaltiota haastoi vuonna 1998 tupakkayhtiöt oikeuteen. Yritykset määrättiin lopettamaan nuorille suunnattu mainonta ja maksamaan osavaltioille yhteensä 140 miljardia euroa 25 vuoden aikana.

Tapaus poiki lisää oikeusjuttuja ja korvausmääräyksiä Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa. Nigerian vaatimusta tupakkateollisuus pitää kuitenkin pöyristyttävänä.

Terveydenhuolto pian pulassa

Nigerian hallitusta edustava asianajaja Tunde Irukera muistuttaa, että tupakoinnista aiheutuu monenlaisia terveysmenoja nyt ja varsinkin tulevaisuudessa, kun nuoret alkavat kärsiä tupakoinnin seurauksista.

"Epidemiasta koituu valtava rasite julkiselle terveydenhuollolle, koska valtaosa tupakoivista nuorista on köyhiä eikä heillä ole varaa maksaa sairauskuluja itse", Irukera kertoo.

YK:n mukaan 92 prosenttia nigerialaisista elää alle 1,4 eurolla päivässä ja 70 prosenttia kituuttaa alle puolella siitä.

Nigerian hallitus syyttää savukkeenvalmistajia tuotteidensa mainostamisesta nuorisolle, minkä yhtiöt jyrkästi kiistävät.

Kaikki tahtovat kännykän

Suurimman maassa toimivan tupakkayhtiön British American Tobaccon tiedottaja kertoo, että vuonna 2003 yhtiö levitti 250 000 myyntipisteeseen eri puolilla Nigeriaa julisteita ja tarroja, joissa ilmoitettiin, ettei tupakkatuotteita myydä alle 18-vuotiaille.

Vastakampanjaa vetävän Oluwafemin mukaan tupakan myynti nuorille jatkuu julisteista huolimatta, ja valmistajat lähestyvät nuoria myös uusin keinoin.

Yhtiöt muun muassa järjestävät nuorille kilpailuja, joissa voi voittaa kaikkien himoitseman kannettavan tietokoneen, kameran tai kännykän.

nuorisoterveys Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset