Uutiset

Nigeria heräsi taisteluun tupakointia vastaan

"Terveysministeriö varoittaa, että tupakoijaa uhkaa kuolema nuorella iällä", lukee savukeaskissa Afrikan runsasväkisimmässä valtiossa Nigeriassa. Teksti ei kuitenkaan paljoa auta, jos nuoriso ei sitä osaa lukea.

"En osaa lukea, joten veisaan viis siitä, mitä askiin on kirjoitettu. Minua kiinnostaa vain sisältö", Taju Olaide, 17, kuittaa.

Toinen nigerialaisnuorukainen Uche Obeke myöntää lukeneensa varoituksen, muttei piittaa siitä.

"En usko, että polttaminen tappaa minut nuorena. Monet vanhat ihmiset tupakoivat ja voivat hyvin", kaveri järkeilee.

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa on 135 miljoonaa asukasta, joista yli 40 prosenttia on alle 14-vuotiata. Siksi maan nuoriso tarjoaa valtavat markkinat myös tupakkateollisuudelle.

18 prosenttia nuorista tupakoi

YK:n mukaan yli 15-vuotiasta nigerialaisista 30 prosenttia on lukutaidottomia, ja peruskoulun aloittaa 68 prosenttia lapsista.

Maailman terveysjärjestä WHO arvioi, että Nigerian nuorista tupakoi 18 prosenttia. Osuus on likimain samaa luokkaa kuin Suomessa.

Pelkät askiin painetut varoitukset eivät hillitse tupakointia, myöntää Akinbode Oluwafemi, joka vetää nigerialaisten järjestöjen tupakoinnin vastaista kampanjaa.

Hän ryydittäisi tekstiä monissa maissa käytössä olevilla kuvilla syövän runtelemista keuhkoista.

Yhtiöt oikeuteen

Nigerian valtiokin kamppailee tupakkaa vastaan. Se on yhdessä paikallisen Maan ystävät -järjestön kanssa haastanut oikeuteen kolme suurta kansainvälistä yhtiötä. Vastaajina ovat International Tobacco, Philip Morris ja British American Tobacco.

Nigeria haluaa oikeuden rajoittaa tupakanmyyntiä suojellakseen nuoria ja vaatii lisäksi yhtiöiltä 30 miljardin euron korvauksia savuttelun aiheuttamien terveyshaittojen hoidosta.

Mallia on otettu Yhdysvalloista, jossa 46 osavaltiota haastoi vuonna 1998 tupakkayhtiöt oikeuteen. Yritykset määrättiin lopettamaan nuorille suunnattu mainonta ja maksamaan osavaltioille yhteensä 140 miljardia euroa 25 vuoden aikana.

Tapaus poiki lisää oikeusjuttuja ja korvausmääräyksiä Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa. Nigerian vaatimusta tupakkateollisuus pitää kuitenkin pöyristyttävänä.

Terveydenhuolto pian pulassa

Nigerian hallitusta edustava asianajaja Tunde Irukera muistuttaa, että tupakoinnista aiheutuu monenlaisia terveysmenoja nyt ja varsinkin tulevaisuudessa, kun nuoret alkavat kärsiä tupakoinnin seurauksista.

"Epidemiasta koituu valtava rasite julkiselle terveydenhuollolle, koska valtaosa tupakoivista nuorista on köyhiä eikä heillä ole varaa maksaa sairauskuluja itse", Irukera kertoo.

YK:n mukaan 92 prosenttia nigerialaisista elää alle 1,4 eurolla päivässä ja 70 prosenttia kituuttaa alle puolella siitä.

Nigerian hallitus syyttää savukkeenvalmistajia tuotteidensa mainostamisesta nuorisolle, minkä yhtiöt jyrkästi kiistävät.

Kaikki tahtovat kännykän

Suurimman maassa toimivan tupakkayhtiön British American Tobaccon tiedottaja kertoo, että vuonna 2003 yhtiö levitti 250 000 myyntipisteeseen eri puolilla Nigeriaa julisteita ja tarroja, joissa ilmoitettiin, ettei tupakkatuotteita myydä alle 18-vuotiaille.

Vastakampanjaa vetävän Oluwafemin mukaan tupakan myynti nuorille jatkuu julisteista huolimatta, ja valmistajat lähestyvät nuoria myös uusin keinoin.

Yhtiöt muun muassa järjestävät nuorille kilpailuja, joissa voi voittaa kaikkien himoitseman kannettavan tietokoneen, kameran tai kännykän.

nuorisoterveys Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria naisia kerrossängyillä

Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut

Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
Nainen puolilähikuvassa

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kolmen päivän tehokoulutuksessa opiskellaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa aina bussin käytöstä tasa-arvon kunnioittamiseen. ”Kulttuuriorientaatiosta oli hyötyä, sillä arabimaissa Suomea ei tunneta kovin hyvin”, kertoo Suomeen hyvin kotiutunut Heba Almahrous.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.

Tuoreimmat

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”